2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Első a forintosított (ön)érdek?

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szócsövének tekinthető Kárpátalja című hetilap legújabb számának "Mi lesz a kárpátaljai Zuschlagokkal?" című írása ugyan egy jóval korábbi cikkünkre hivatkozik, mégis, mintha az április 13-i számunkban nyilatkozó Gajdos Istvánnak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének válaszolna, aki ismét a kárpátaljai mérvadó magyarságszervezetek összefogásának szükségessége mellett tett hitet. A "válasszal" a szerző a kezét fogó súgók, utasítást adók logikáját követi, szolgálja ki. Két dolgot sugall: együttműködésre ezután sincs remény, valamint a KMKSZ-t egyedül a pénz, magyarán a magyarországi támogatások feletti totális, már-már diktatorikus ellenőrzés magához ragadása érdekli. Utóbbi téren a KMKSZ által oly sokszor emlegetett "következetesség" ugyancsak felfedezhető.

Badó Zsolt, az ominózus cikk szerzője ugyan alaposan nekimegy a Magyar Szocialista Pártnak (MSZP), ám állításai hitelességéből igen sokat levon, hogy a magyarországi parlamenti választás első fordulója után teszi ezt. Ráadásul a pénznek eddig valahogy nem volt pártszíne, hiszen a KMKSZ és a Kárpátaljai c. lap is benyújtotta a maga pályázatait az általa oly sokszor szidott MSZP-kormány által felállított alaphoz. S ami még fontosabb, UMDSZ és a KMKSZ, illetve a hozzájuk köthető szervezetek a Szülőföld Alap forrásaiból nagyjából egyenlő mértékben részesültek. Ha a szerző veszi a fáradságot, s rálapoz anyalapja impresszumára, a következőket olvashatja: LAPUNK MEGJELENÉSÉT A SZÜLŐFÖLD ALAP TÁMOGATJA.

A cikk szerzője több nyertes pályázat kapcsán kételyeinek ad hangot. Egyáltalán nem számít meglepőnek, hogy ezek között egyetlen olyat sem említ, amely a KMKSZ-hez köthető, nyilván ezek azok az anyaországi támogatások, amelyek "valóban jó helyre érkeztek". Úgy tűnik, Badó Zsoltnak minden egyes fillér "fáj", ami az országos szövetség közreműködésével segítette a kárpátaljai magyarság megmaradását, szülőföldön való boldogulását.

Információink szerint az országos szövetség áll az esetleges vizsgálódás elé.

A Kárpátalja cikke – véletlenül? – egy politikailag meghatározó időszakban próbál feszültséget gerjeszteni. Nem lehet ugyanis elmenni amellett, hogy Ukrajnában kisebbségbarát vezetés került hatalomra, s rövidesen Magyarországon is – előreláthatóan 2/3-os többséggel – az a Fidesz alakíthat kormányt, amely a korábban deklarált elvek szerint elődjénél jóval nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a nemzetpolitikára, így a határon túli magyarság támogatására. Nem titok, hogy az UMDSZ jó kapcsolatokat ápol a jelenlegi ukrán vezetéssel, a KMKSZ pedig a Fidesszel. Elvileg ideális helyzet állhatna elő. Úgy látszik, vannak, akiknek ez nem érdekük.

Értesülésünk szerint az ominózus cikk szerzőjétől több, az írásban megrágalmazott személy becsületsértés miatt polgári peres úton kíván elégtételt venni.

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó