2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Új központ

A tervek szerint fogászati implantológiai oktató-kutató központot nyitnak az Ungvári Nemzeti Egyetem fogorvosi karán. Ezt Jurij Pereszta professzor, a kar dékánja jelentette be az ungvári Reform klubban tartott sajtótájékoztatóján. Három ok miatt is szükség van a centrumra. A professzor szerint nagyban hozzájárulna a szakemberek színvonalas képzéséhez, ellátná az ungvári lakosok ez irányú igényeit, valamint mesterkurzusokat indíthatnának hírneves vendégszakemberek részvételével.

– Lehetőségünk van rá, hogy meghívjuk a szakma neves képviselőit, az egyik legismertebb fogászati vállalat pedig felajánlotta, hogy ellát bennünket módszertani kiadványokkal, anyagi és műszaki segítséget ígért – mondta el a kar dékánja. Igen sikeresen működik az egy évvel ezelőtt megnyílt gyermek dentálhigiéniai központ is, tette hozzá. A megye ifjú lakosságának 97 százaléka küzd fogászati problémákkal, ami más jellegű egészségügyi gondok kialakulásához vezethet. A központban megtanítják őket, hogyan tisztítsák helyesen fogaikat.

Az új intézet kialakításához 300 ezer, berendezéséhez közel kétmillió hrivnyára van szükség, mely összeget az ötletgazdák szponzori felajánlásokból szeretnék összegyűjteni. A támogatókhoz máris csatlakozott Marija Badida, a Kárpátaljai Nőszövetség elnöke, aki minden erőfeszítést megtesz az implantológia beindítása érdekében.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó