2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Válságkezelés mindenek előtt
A parlament elfogadta a szociális-gazdasági fejlesztés programját

A külföldi befektetők visszacsábítása, a bankrendszer talpra állítása, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való együttműködés megújítása – ezek a kormány ez évi szociális-gazdasági fejlesztési programjának sakkövei.

Pontosabban: a kabinet ezektől az intézkedésektől várja a fellendülést, a megígért szociális biztonság megteremtését. A miniszterek egybehangzóan állítják: száz nap alatt valamennyi problematikus kérdésben közelebb jutnak a megoldáshoz – olvasható a Podrobnosztyi hírportálján, mint ahogy az is, hogy Mikola Azarov kormányfő reményei szerint az év végére a költségvetés hiányát 5 százalékra lehet csökkenteni.

A Kommerszant témával kapcsolatos írásában aláhúzza: a parlament a programot első olvasatban fogadta el, tehát a módosítások, korrekciók előtt nyitott a tér. Ezt a többségi koalíció szónokai főként azért hangsúlyozták, mert az ellenzék ugyancsak látványos módon (Hol a béremelés? Hol van a nyugdíjemelés? – transzparenseket lobogtatva) nyilvánított véleményt.

Egyébként Olekszandr Jefremov a tiltakozók stílusában reagált a történtekre. "Ismét meggyőződtem: van hazugság, van alávaló hazugság, s létezik a BJUT-osok beadványa..."– mondta a régiósok frakciójának vezetője, aki az ellenzéki kifogásokra, kételyekre reagálva kijelentette: a Nyugdíjalap zökkenőmentes működésére és a költségvetési dolgozók fizetésének biztosítására több mint huszonhétmilliárd hrivnyát különítenek el.

Az elemzők szerint – a korábbi amolyan parlamenti adok-kapok szócsatákat leszámítva – ez volt az első igazi pengeváltás a többség és az ellenzék között. Jelentőségét az erősíti, hogy ez esetben nem kreált probléma, hanem valós, az ország egésze szempontjából meghatározó kérdésekben kellett véleményt nyilvánítani, s ami fontosabb: dönteni.

A tudósítók egybehangzóan megerősítik: Julija Timosenko beváltja a választások elvesztése után tett ígéretét, s valóban igyekszik megkeseríteni az új államfő és kormánya életét.

Más kérdés, hogy meny-nyire célravezető, népbarát hozzáállás ez.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó