2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Tovább javulhatnak az ukrán–magyar kapcsolatok

Azzal, hogy kormányváltásra került sor Ukrajnában, és hamarosan Magyarországon is új vezetés veszi kezébe az ország irányítását, javulni fognak a két ország közötti kapcsolatok, állapította meg Olekszandr Ledida, a megyei állami közigazgatás elnöke a Sziklavári Vilmossal, Magyarország ungvári főkonzuljával folytatott eszmecserén.

A magyar külképviselet vezetője pozitívumként említette, hogy Bajnai Gordon részt vett Viktor Janukovics beiktatási ünnepségén, ami egyértelműen jelzi: Magyarország fontos stratégiai partnerének tekinti Ukrajnát. A megbeszélésen minden résztvevő reményét fejezte ki, hogy új impulzust kapnak a kétoldalú kapcsolatok.

Szót ejtettek a felek Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatainak gazdasági, kereskedelmi, tudományos és művelődési téren kialakult együttműködéséről. Vidékünk hasonlóan jó kapcsolatokat épít Heves megyével is.

Kiemelt témaként merült fel a régiók közötti gazdasági együttműködés. Sziklavári Vilmos és Olekszandr Ledida egyetértett abban, hogy megyénk fejlődése szempontjából a magyar kapcsolatok létfontosságúak. Erre utalnak a múlt évi eredmények. Vidékünk és Magyarország kereskedelmi mérlege 530,4 millió dollárt tett ki. Ez a mutató a gazdasági válság káros hatásai, és a leköszönt ukrán kormány téves külpolitikája miatt számottevően csökkent. Sziklavári Vilmos szerint jelentősen javulhat a helyzet, ha ismét beruházó-barát törvényeket fogadnak el Ukrajnában.

Kárpátalján jelenleg 271 cég, vállalkozás üzemel összesen 32,9 millió dollár magyar beruházással. Ez a vidékünkön befektetett külföldi tőke 9,3 százalékát teszi ki.

A felek nem kerülhették meg a nemzetiségi kérdést. Olekszandr Ledida kifejtette, munkaszerető, egymással toleráns emberek a kárpátaljaiak. Az új vezetés mindent elkövet azért, hogy az itt élők közötti évezredes békés együttélés továbbra is megmaradjon. A főkonzul üdvözölte Viktor Janukovicsnak és kormányfőjének azokat a döntéseit, melyek eltörölték a kisebbségek, így a magyarság ellenében született korábbi határozatokat.

Sziklavári Vilmos tájékoztatta a megyei közigazgatás elnökét, hogy a magyar külképviseletek a múlt évben 26 000 schengeni vízumot és 10 000 kishatár-átlépőt adtak ki a kárpátaljaiaknak.

Olekszandr Ledida nagyra értékelte a vidékünkön lévő két magyar konzuli képviselet munkáját és reményét fejezte ki, hogy tovább javulnak a jószomszédi kapcsolatok.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó