2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Mi van a levegőben?

A légtér telítve van növények pollenjeivel. Rossz hír ez az allergiásoknak. Az életünket azonban nemcsak a természetes, hanem az emberi tevékenység révén keletkező szennyezőanyagok is keserítik. Vajon milyen levegőt lélegeznek be a kárpátaljaiak? Vaszil Lobko, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály ökológiai laboratóriumának vezetője

– Milyen szennyezőanyagok találhatók vidékünk légterében?

– Nap mint nap a lehető legveszélyesebb mérgek kerülnek az emberek szervezetébe. A különféle égéstermékekből, formaldehidekből a megengedett határérték négyszeresét mérjük e napokban. Télen ezek koncentrációja kisebb, most kezd jelentősen növekedni és nyáron éri el a csúcspontját. Akkor sokszor elviselhetetlenné válik a megyeszékhely levegője és megnő a felső légúti megbetegedések száma.

– Csak Ungvárról van szó, vagy az egész megyére jellemző ez a kedvezőtlen állapot?

– A méreganyagok koncentrációját csak a megyeszékhelyen mérjük. Az itt lévő két automata állomás naponta négyszer szolgáltat adatokat. Sajnos, a megyei helyzetről nincs képünk. Van ugyan nyolc mérőállomás Kárpátalja különböző pontjain, de azok csak a radioaktivitás ellenőrzésére alkalmasak.

– Vidékünk más régióira nem kell odafigyelni? A munkácsiak, beregszásziak egészsége nem fontos?

– Az ellenőrzésnek természetesen az egész régióra ki kellene terjedni. Mi is ezt szorgalmazzuk. Ehhez azonban megfelelő műszerezettségre és állami támogatásra volna szükség.

– Az adatok rögzítésén túl van-e lehetőségük beleszólni a helyzet alakulásába? Például kiróhatnak-e bírságot?

– A hatáskörünk csak az adatrögzítésig és az illetékes állami szervek, például a megyei közigazgatás rendszeres tájékoztatásáig terjed.

– A méreganyagok mellett a pollenek is sok bajt okoznak.

– A Köjál feladata volna a virágporok koncentrációját mérni. Ám tudomásom szerint Kárpátalján ezzel ma senki nem foglalkozik.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó