2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Tomboló pollenek

Állandó orrfolyás, szűnni nem akaró tüsszögés, könnyezés. Sokak életét keserítik meg ezek a kellemetlen tünetek, melyek az allergia tipikus velejárói. A betegség szinte járványszerűen terjed világszerte. Nincs tekintettel nemre, korra, társadalmi hovatartozásra. Európában már most is a lakosság 30 százaléka szenved valamilyen allergikus megbetegedésben. A kutatók szerint néhány év múlva várhatóan minden második embert érint majd a probléma.

Az orvostudomány allergiának nevezi a szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy az idegen anyagra túlérzékenyen reagál, és annak ismételt bevitelekor már különböző tünetekkel reagál.

A polleneket a hideg, őszies idő sem riasztja. Most az elhúzódó tél miatt több növény is szinte egyszerre kezdett virágozni, így még több veszély leselkedik az allergiában szenvedőkre.

– Jó hír a betegek számára, hogy több új készítmény jelent meg, melyekkel több tünet is kezelhető egy időben – mondja Popovics Katalin, a megye főallergológusa. – Az is pozitívum, hogy ezeket a gyógyszereket folyamatosan, hosszú ideig lehet szedni, míg a régebbieket csak 10 napos kúraként alkalmazhatták.

A betegek többsége már megértette, hogy az immunterápia sokkal olcsóbb, mint a gyógyszerek. Hogy kinek milyen kezelésre van szüksége, az az allergiateszt után derül ki. Ezt azonban még jóval a szezon előtt kell megejteni. Ungváron a gyermekpoliklinikán, a 20-as szobában végzik a szűrést.

Ha megvan az allergiát kiváltó ok, úgy meghatározzák a speciális immunterápiát is. Ez azt jelenti, hogy fokozzák a szervezet ellenállóképességét a bűnös allergénnel szemben.

Tavaly 15 ezer nyilvántartásba vett allergiás beteget tartottak számon. Számuk az idén jelentős mértékben nem nőtt ugyan, ez azonban nem jelent semmit, mondja a szakember.

– Bizton állíthatom, hogy valójában tízszer többen szenvednek az allergiától, ám sokan még mindig az öngyógyítást választják ahelyett, hogy szakemberhez fordulnának – teszi hozzá.

Nagyon nehéz időszak ez a betegek számára. Míg a környező országokban már évek óta törvény írja elő a parlagfű irtását, nálunk a hatóságok mind a mai napig nem dolgoztak ki programot erre vonatkozóan. Megyénkben leginkább az Ungvári és Beregszászi járásban keseríti meg a betegek életét.

– Az érintettek keveset vagy egyáltalán nem tudnak a keresztallergiáról – mondja Popovics Katalin. – A kiváltó anyagok kémiai szerkezete nagyon hasonló az "eredeti" allergiát kiváltó anyagéhoz, a szervezet nem tud különbséget tenni. Így például, aki a nyírfa virágjára allergiás, néhány almafajta elfogyasztását követően is hasonló tüneteket produkál. A virágporra érzékenyek többsége a mézre is allergiás tünetekkel reagálnak.

– Országos viszonylatban megyénk a középmezőnyben foglal helyet az allergia terén – teszi még hozzá. – A déli megyék – Odessza, Zaporizzsja, Mikolajiv, Herszon – jóval előttünk állnak a sorban. Sajnos Kárpátalján nincs külön nyilvántartás arra vonatkozóan, melyek a vezető, allergiát kiváltó növények.

Az allergia a mind hatékonyabb kezelési formák és orvosi készítmények ellenére sem gyógyítható. Igaz, egyre hosszabb ideig lehet tünetmentes a beteg, ám mind gyakrabban előfordul, hogy az egyik fajta egy másikba csap át, illetve több újabb alakul ki az évek során. A környezeti ártalmak, a lelki tényezők, a depresszió is hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez, és ez elősegíti a túlérzékenység kialakulását, figyelmeztet a szakember.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó