2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-Tár
Miroszlav Scserbej az új vezető

Vitalij But miniszterhelyettes mutatta be Ungváron a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály új vezetőjét. Miroszlav Scserbejről elmondta, régi, kipróbált szakember. 1968-ban született a Volóci járásban. Különféle szakterületeken tevékenykedett. 2007-től a szaktárcánál töltött be felelős posztokat. A múlt évben megválasztották a Volóci Járási Tanács elnökévé.

Lendületben a rádiógyár

Az elektromos kellékeket gyártó Flextronics csoport tagjaként működő Beregszászi Rádiógyár Zrt. az elkövetkező hónapokban tovább bővíti kapacitását. Amennyiben a gazdasági válság sújtotta hasonló profilú vállalatok munkáslétszáma folyamatosan csökken, ebben a gyárban a tavalyi 757 ellenében jelenleg 1065 alkalmazott van. A havi átlagkereset 1842 hrivnyáról 1956-ra nőtt. A Kárpátalja különleges gazdasági övezet újraélesztésével a cég jövője még inkább megalapozott, amelyet a megyei vezetés is támogat, tette közzé a közigazgatás sajtószolgálata.

Folytatódnak a falopások

Hiába van vállalkozói engedélye valakinek, ha nyerészkedési célból tudatosan összekeveri a szezont a fazonnal, mert könnyen a vádlottak padjára kerülhet. Így járt az az ungvári fiatalember is, akinek fából készült késztermékek exportálására volt engedélye, ám helyette hasábfát szállított határainkon túlra. A törvénytelen módon szerzett haszna megközelíti a háromszázezer hrivnyát, amiért az igazságszolgáltatás előtt kell számot adnia.

Szovhozüzem – konyec

Az állami vagyonalap közzétette a tevékenységüket – csődhelyzetük miatt – a közeljövőben megszüntető hazai vállalatok legújabb listáját. Számos részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, illetve állami vállalat között ott találjuk a Nagyszőlősi Szovhozüzemet is. A több évtizedes múlttal rendelkező kollektíva számára az utolsó szalmaszál, ha a cég részvényeit valaki rövid időn belül felvásárolja.

Zsaroló zsarut fogtak

A nemzetbiztonsági szolgálat akciócsoportjának munkatársai kenőpénz átvételekor fogták el a megyei rendőrség egyik felelős beosztású tisztjét. Az SZBU megyei főosztályának tájékoztatója szerint a rendőr 1500 dollárt követelt az egyik sikkasztási és csalási bűnügy gyanúsítottjától az ellene felhozott vádak ejtése fejében.

Azarov a jelölt

A Kommerszant értesülése szerint a Régiók Pártja elnöki posztjára Mikola Azarov a legesélyesebb.

Ezt Olekszandr Jefremov is megerősítette. A régiósok parlamenti frakciójának vezetője a sajtónak elmondta, a párt április 24-én esedékes kongresszusán egyetlen jelölt, a miniszterelnök nevét terjesztik elő. Viktor Janukoviccsal kapcsolatban a politikus közölte, az államfő nem lép ki a pártból, s a legvalószínűbb, hogy valamilyen tiszteletbeli posztot kap.

Nem lesznek állami tisztviselők

A Legfelső Tanács oktatási és tudományos bizottsága nem támogatja a pedagógusok, tudományos dolgozók és orvosok állami tisztségviselői rangra emelése törvénytervezetét.

A bizottság egyúttal az állami tisztségviselőkről szóló új törvénytervezet módositására vonatkozó javaslatokra is nemet mondott. A grémium véleménye szerint a tanárok, az orvosok és az egyetemi oktatók állami tisztségviselői rangra emelése csak rontana szociális helyzetükön és jogaik is csorbulnának. Kevesebb lenne például a szabadság ideje – a tanárok 56 nap pihenőre jogosultak –, és a nyugdijba vonulásuk rendje is kedvezőtlenül módosulna. Volodimir Polohalo, a bizottság elnöke szerint, maguk az érintettek sem akarnak állami tisztviselők lenni. Eddig még egyetlen pedagógus vagy orvos sem kérelmezte ezt.

Pozsony tárgyalni akar

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia számára gondot jelenthet a határon túli magyarok kettős állampolgársága, ezért tárgyalni szeretnének a témáról a magyar féllel. A szlovák külügyér a Pravda napilapnak adott interjújában beszélt a Fidesz azon terveiről, hogy magyar állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok. Nem zárta ki, hogy ez Szlovákia számára problémás lépés lenne. Ugyanakkor közölte, egyelőre csak politikai síkon létezik az elképzelés, Pozsony pedig akkor szeretne tárgyalni róla, ha konkrét javaslat készül. "Elvárjuk, hogy tárgyalni és egyeztetni fognak velünk erről. A jelenlegi szakaszban azonban nem tudom értékelni a törvényt, mivel még nincsenek pontosan lefektetve a paraméterei" – mondta.

A külügyminiszter szerint Pozsony talán meg tud egyezni Budapesttel, mindez azonban függ majd a magyar törvény tartalmától. Közölte, Robert Fico kormányfő készen áll arra, hogy találkozzon magyar partnerével.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó