2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Művelődési élet: mostohagyermek "tartásdíj" nélkül

Nemrég Mihajlo Kulinyak kulturális és turisztikai miniszter szűkebb pátriánk művelődési intézményeinek anyagi-műszaki bázisát a legrosszabbnak ítélte meg egész Ukrajnában, és a nálunk működő színházak, múzeumok, klubok épületeit csak romhalmazokként emlegette. Jurij Hleba, a megyei művelődési főosztály vezetője ezt követően éppen az ellenkezőjét próbálta bizonyítani. Hogy mi a valóság, arról Halász Lászlónál, a beregszászi járási művelődési osztály vezetőjénél érdeklődtünk.

– A miniszter sok kényes kérdést vetett fel. Nos, a művelődési intézmények hosszú ideje nem részesülnek központi támogatásban – szögezi le Halász László. – Csupán a dolgozók bérét fedezték. Elszomorító, hogy még a korábbi rendszerből ránk maradt fellépőruhákat használjuk mind a mai napig.

Mint ahogy Kárpátalja minden egyes vidékén, úgy a Beregszászi járásban is működnek kisebb-nagyobb művelődési intézmények. Az épületek még a szovjet éra "alkotásai". Vannak olyan falvak, ahol 600 férőhelyes klub van, amit természetesen nem igényel az adott település. Arról nem is beszélve, hogy ezek fenntartása nagyon sokba kerülne, s ezt sem a járás, sem pedig a megye nem képes megoldani.

– Ezért van az – és ebben igazat adok a tárcavezetőnek –, hogy ezek az építmények sok helyen igen elhanyagoltak – mondja a szakember. – Nem csoda, hiszen hosszú évtizedek óta semmilyen felújítás nem történt, s az utóbbi időben a klubvezető egyben a takarító is. Tehát mindamellett, hogy a kultúrát fejlesztenünk kell, dolgozóinknak arra is oda kell figyelniük, hogyan tudnák elfogadható állapotban tartani az intézményt.

A szóban forgó hatalmas épületek állagát egyszerűen lehetetlen megvédeni, az folyamatosan romlik, hiszen az önkormányzat és a járási művelődési osztály is képtelen arra, hogy fedezze a rekonstrukciójukat. Annak idején nem számoltak azzal, hogy a fűtésük mekkora pénzbe is kerül. Sok helyen egyáltalán nincs fűtés, vagy pedig csak egy kályhával melegítenek. Így aztán tönkremennek a falak, a padló, az asztalosmunka stb. Ilyen például a tiszacsomai, a nagybégányi, a gáti, a papi és a bótrágyi művelődési ház.

– Mindezek ellenére az emberek igényt tartanak a kultúrára?

– Véleményem szerint a Beregszászi járásban, de máshol is szükséges, hogy továbbra is fennmaradjanak az intézmények.

A nemrég lezajlott beszámolókoncertek tapasztalata az, hogy szinte minden településen előrelépés tapasztalható. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy csatlakozik a hagyományőrző csoportokhoz. Érdekes módon a járásban lévő néhány ukrán többségű településen volt idáig a legkritikusabb a helyzet a szakképzett emberek hiánya miatt. Mára ez is megváltozott. Alsóremetén, Szvobodán és Hunyadiban kisebb klubok működnek fiatal szakemberek irányításával.

– Változhat-e az áldatlan állapot?

– Mi túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy bármit is tenni tudjunk azért, hogy a kultúra dolgozóit is végre-valahára jobban támogassák, felkarolják. Míg a könyvtárosok fizetése emelkedett, a klubvezetőké nem. Bízunk abban, hogy ezután a kultúrára nagyobb figyelmet fordítanak majd. Nem szándékozunk egyetlen intézményt sem bezárni, mert igenis szükség van arra, hogy az embereknek legyen hová menniük, ha kikapcsolódásra vágynak.

– A járás minden településén működik művelődési intézet?

– Bene az egyik legnagyobb magyar település a járásban, s bár nagyon szép faluházzal rendelkezik, a községben még sincs szakképzett kultúrmunkás. Ugyanez a helyzet Csetfalván, ahol a falusi turizmus miatt is szükség lenne rá. Félreértés ne essék: mindkét településen van művelődési ház, csak éppen nincs benne élet. Ezen szeretnénk változtatni.

A sok rossz mellett jót is tudok mondani. Nemrégiben Asztélyban, Bátyúban és Haranglábon új klubot nyitottunk. A fiatalok immár megfelelő környezetben tarthatják meg a próbákat. És természetesen vannak nagyon jól működő intézmények, ahol profimunka zajlik. Közülük kiemelhetem Nagybégányt, Mezőgecsét, Zápszonyt, Beregdédát, Kovászót és Hetyent.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó