2010. április 17., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 57. (920.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Határ-sáv
Tizenkilenc illegális menekült

A határőrség sajtószolgálatának tájékoztatója szerint két nap alatt 19 illegális menekültet fogtak el az ukrán–szlovák államhatáron.

Elsőként egy bangladesi férfit állított meg az egyik őrjárat. Az illető Lengyelországba szeretett volna illegális úton átjutni. Iratai nem voltak, személyazonosságát most próbálják kideríteni. Drugetháza térségében egy apát és két kiskorú gyermekét tartóztatták fel. A pakisztáni család úticélja Szlovákia volt. A negyvenéves családfő iratai rendben voltak, mégis az utazás törvénytelen formáját választotta.

Mozgalmas napok Nevetlenben

A cigarettacsempészek aktívabbá válása miatt sok dolguk van mostanában a Nevetlen–Halmi határátkelőn szolgálatot teljesítő vámtiszteknek, tájékoztatta lapunkat Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője.

Egyetlen nap leforgása alatt négy cigarettacsempészési ügyben kellett eljárnia a hatóságnak. Összesen 2180 karton dohányárut koboztak el, de ez történt két személygépkocsival is.

A Honda Accord azért maradt a vámterületen, mert tulajdonosa a gumiabroncsokba rejtve kísérelte meg a NEXT, LD és más márkájú cigaretták illegális kivitelét az országból. Hasonló módszerrel próbálkozott egy másik román állampolgár is, aki VW Passátjától volt kénytelen megválni. A lefoglalt dohányáru értéke 15 000 hrivnya, az elkobzott járművek mintegy 160 000-et érnek.

Orvvadászokat fogtak

Két fegyverest és egy fehér Niva gépkocsit tartóztattak fel a Csapi Határőrosztag járőrei Ungvár közelében, néhány méterre az államhatártól.

Mint arról Szerhij Brovko, a határőrosztag szóvivője beszámolt, a szóban forgó személyek tiltott övezetben tartózkodtak, ezért igazoltatták őket. Egyiküknek volt személyi igazolványa, társa viszont semmilyen iratot nem tudott felmutatni. Az őrjárat TOZ márkájú vadászpuskát és a hozzá való lőszert az egyik bokor alatt találta meg. Ott hevert két elejtett fácán is.

A két férfit őrizetbe vették, majd átadták a rendőrségnek. Több mindenért kell felelniük a törvény előtt, ugyanis nemcsak tiltott övezetben tartózkodtak, hanem orvvadászatot is folytattak, és fegyverviselési engedélyük sem volt.

A szóvivő elmondása szerint a Csapi Határőrosztag katonái az idén már 150 szabálysértőt csíptek fülön az államhatáron.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó