2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Tippek lámpaláz mérséklésére

Kihív a tanár felelni, szóbeli vizsgán kell bizonyítanod tudásod! Máris torkodban dobog a szíved, izzad a tenyered, remeg a térded. Dolgozik benned az adrenalin, nem hagy nyugodni a gondolat, hogy sikerül-e átlépned az akadályt. Hirtelen még azt is elfelejted, amit tudsz. Ez nem egyedülálló jelenség, és nem is olyan ártalmas, mint gondolnánk. A lámpalázat nem lehet kinőni, végigkíséri az ember életét. De íme néhány tipp, amivel legyűrheted, csökkentheted a félelmeidet!

Teher alatt nő a pálma

A színészek, akik szinte mindennap a színpadon állnak, csupán rutinból és kisujjból kirázzák, amit a közönség látni akar. Ám ők is izgulnak előadás előtt, viszont ez nem visszaveti őket, hanem inkább segíti. Teher alatt nő a pálma, szól a közmondás. Vagyis minél nagyobb a kihívás, gyakran annál jobb teljesítményt tud nyújtani az ember. Így van ez az iskolában és az egyetemen. A legmegnyugtatóbb gondolat talán az, hogy micsoda sikerélményben lesz részem, ha sikerül a felelet.

Légy magabiztos!

A lámpaláz általában önbizalomhiányból adódik, így sosem árt, egy kis önbizalomnövelés. Amíg a tanár a naplót lapozgatja, keresve az áldozatot, mindenki azt ismételgeti magában: csak ne rajtam akadjon meg a szeme! Sokkal szerencsésebb azonban azt gondolni: ha kihív, menni fog, jó vagyok, mindent tudok. Sokkal könnyebb úgy nekimenni egy feladatnak, hogy közben elhiszem magamról: képes vagyok megcsinálni.

Biztató szavak

Persze az is fontos, hogy ne csak magadban higgyél. Gyűjts magad köré olyan embereket, akik szintén bíznak a képességeidben! Kérd meg a barátaidat, szüleidet, ismerőseidet, hogy biztassanak. Ha versenyre, felvételire, vizsgára készülsz, kísérjen el valaki. Figyeld meg: csupán a jelenléte is nyugtató hatással lesz rád. És ha még mellé néhány bátorító szót is szól, biztos lehetsz a sikerben.

Relaxálj!

Az izgulásban kimerülsz, érdemes tehát elébe menni. Aludj sokat a megmérettetés előtt, felelés előtt relaxálj. Néha néhány mély lélegzet is megteszi. De a legjobb, ha keresel egy csendes sarkot, leülsz, behunyod a szemed, és néhány percre kizárod a külvilágot. Csak mássz bele a fejedbe, utazz el gondolatban valahová, ahol remek az idő, vidám a társaság, nyugalom vesz körül, süt a nap. Hallgasd a kedvenc zenédet, ami megnyugtat. Tereld el a gondolataidat, beszélgess a barátaiddal!

Készülj fel!

Természetesen ezek a tippek akkor működnek igazán hatásosan, ha valóban felkészültél az előtted álló feladatra. Lehetőleg tanulás nélkül ne indulj el vizsgázni! Ha biztos vagy a tudásodban, úgy érzed, mindent megtettél a siker érdekében, a lámpaláz már csak pislákoló fényecskévé alakul át.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó