2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
A félrelépések magyarázata

A Psychology Today szaklap készített egy összeállítást, melyben felvázolja, milyen típusai léteznek a viszonyoknak. Hiszen a mindenkinek ismerős hirtelen fellángolás mellett előfordul többféle típus is, és bizony az sem mindegy, ki mivel indokolja a félrelépést. Hiszen a végzetes vonzalmon kívül sokan bosszúból csinálják, de vannak olyanok is, akik a megcsalást a házasságuk stabilizálásának tekintik.

Az első természetesen csakis a szexről szól. Ez a fajta viszony a legintenzívebb, ugyanakkor itt van a legnagyobb esély a gyors befejezésre. A szakértő szerint a szenvedélyen alapuló viszony a legrövidebb, egyrészt a vágyak gyors csillapodása miatt, de gyakran csupán az az egyszerű ok vet véget a viszonynak, hogy az egyik – esetleg mindkét – fél rájön, a szex önmagában nem elég erős egy kapcsolathoz.

Ha egy kapcsolat nem működik jól, és az egyik fél úgy érzi, nem kap elég figyelmet, megbecsülést és törődést, akkor könnyen előfordulhat, hogy annak hiányát megcsalással bosszulja meg. Azonban, köszönhetően a dühnek, várhatóan ez a fajta viszony sem lesz hosszú életű.

Ha egy pár tulajdonképpen csak azért nem bújik ágyba, mert nem akarják felbolygatni vagy lezárni a jelenlegi kapcsolatukat, nem akarnak hazudni arról, hogy megcsalták-e a másikat, és emellett rengeteg időt töltenek együtt, és érzelmileg is kötődnek egymáshoz, akkor beszélhetünk viszonyról. Ebben az esetben többről van szó, mint barátság, hiszen a viszonyt nem fizikailag, hanem szellemileg élik meg, ráadásul igencsak intenzíven.

A viszonyok közül a legveszélyesebb, és a legtöbb kockázatot hordozó mindenképpen az, amikor családon, baráti társaságon belül szűrjük össze a levet valakivel. Hiszen, ha ez a titok nyilvánosságra kerül, akkor nem csupán a megcsalás ténye miatt kell magyarázkodni, hanem amiatt is, hogy a párunk egyik rokona, barátja ágyába bújtunk be.

Szintén nehéz szituáció, amikor az egyik fél a viszonyt nem a helyén kezeli, és azt gondolja, az valójában nem viszony, hanem kapcsolat. Ilyesmi általában a pár azon tagjánál fordul elő, aki egyedülálló, és ugye mondanunk sem kell, a foglalt fél fűt, fát és bokrot tartalmazó ígéretcsomagja könnyen talál hiszékeny emberre. Bizonyára mindenki hallott olyan történetről a környezetében, ahol például egy nő évek óta várja, hogy a férfi végre betartsa ígéretét, és otthagyja családját.

Természetesen vannak olyan ritka esetek is, amikor egy viszonyból valóban kapcsolat lesz, és nem csak a szex, de az érzelmi, intellektuális dolgok is tökéletesen passzolnak. Az ilyen, mindent elsöprő kapcsolatok nagy valószínűség szerint a hűtlen fél(felek) esetében váláshoz vezetnek, majd újraházasodáshoz. A szakértő egyébként kiemelte, az általános tapasztalat azt mutatja, ilyen szituációban megérte kilépnie a páros tagjainak a korábbi kapcsolatukból.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó