2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Rácz László visszatér?

A kárpátaljai futball jelenlegi helyzetéről, sportágfejlesztési lehetőségekről, vidékünk utánpótlás-nevelésének kiemelt támogatásáról esett szó Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatás elnökének és a fancsikai születésű, jelenleg Budapesten élő Rácz László, a Dinamo Kijev és a szovjet válogatott legendás középpályásának ungvári találkozóján.

A 49 éves egykori futballsztár, aki nem olyan régen a Dinamo Kijev másodedzőjeként tűnt fel Szabó József legutóbbi vezetőedzősködése idején, most azért tér vissza, hogy segítsen a kárpátaljai futball régi hírneve, dicsősége visszaszerzésében. Az egykor szebb napokat látott kárpátaljai labdarúgás nem az utóbbi években kialakult mostoha körülményeket érdemelné, állapították meg a felek.

– Az új kormány hozzáállása – a labdarúgás népszerűsítése, tömegbázisának szélesítése – reményeim szerint felkavarja a kárpátaljai labdarúgás állóvizét – mondta a beszélgetés során a legendás futballista. – Most és korábban is voltak tehetséges fiatalok. Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket és lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy Kárpátalja elitcsapatában bizonyítsanak. Az alapoknál kell kezdeni, így visszaszerezhetjük vidékünk labdarúgásának régi fényét.

– Eddig csak beszéltünk a futball és az infrastruktúra fejlesztéséről, itt az idő, hogy tegyünk is valamit érte – hangsúlyozta Olekszandr Ledida. – Sportpályákat, uszodákat kell építenünk, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a testnevelésre, az egészséges életmódra. A járási központokban és a nagyobb községekben már idén több műfüves focipályát szeretnénk átadni.

A hírnek utánaeredve Rácz Lászlót, szülei otthonában, Fancsikán értük el telefonon. A találkozó során konkrétumokról nem esett szó, mondta el lapunknak. Annyit azonban elárult, régi álma válna valóra, ha visszatérne Kárpátaljára és itt kamatoztathatná az évtizedek alatt szerzett tapasztalatait.

– Miben látja a kilábalás lehetőségét?

– A legfontosabb a fiatal tehetségek felkutatása. Úgy gondolom, rengeteg ügyes labdarúgó van e vidéken. Fel kell karolni őket, megteremteni számukra a szükséges feltételeket. Lehetőséget kell adni nekik a bizonyításra. Nem hiszem, hogy nincsenek olyan képességű kárpátaljai játékosok, akik a légiósokat helyettesítenék a Zakarpattyában. Ők ínszakadtáig harcolnának, hisz a hazai közönség előtt bizonyítanának. A saját nevelésű játékosok miatt több szurkoló látogatna ki a mérkőzésekre. Ebbe az irányba kéne elindulni. Ha a fiatalok látják, hogy esélyük van bekerülni az elitcsapatba, nagyobb lelkesedéssel és odaadással fociznának.

– Hogyan és milyen gyakorisággal kíséri figyelemmel a kárpátaljai labdarúgást?

– Mostanában egyre inkább. Kilátogattam a Zakarpattya legutóbbi hazai mérkőzéseire is. Természetesen inkognitóban, a közönség soraiban ülve figyeltem a játékot. Így sokkal többet meg lehet tudni, mint a díszpáholyból.

– Korábban már szóba hozták a FK Zakarpattya kispadjával. Ezen a találkozón szó esett erről?

– Nem lenne etikus edzőváltásról beszélni, hisz a csapatnak van trénere. Természetesen megtiszteltetésnek tekinteném, ha megkeresnének. Két éve már folytak tárgyalások a csapat vezetésével, azonban akkor, számomra érthetetlen okokból, meghiúsult a szerződéskötés.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó