2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Akiknek mindent szabad!

Ugye, nem mondok azzal újat, hogy élnek közöttünk olyanok, akik úgy gondolják – s akként cselekednek –, hogy nekik mindent szabad. Bármit művelnek, kapcsolataik, beosztásuk révén büntetlenül másznak ki a slamasztikából. Az ilyen egyének a közlekedésben is ennek megfelelően viselkednek. Magatartásuk mindennek nevezhető, csak szabályosnak, tisztességesnek nem.

Azok tudják csak igazán, miről van szó, akik az utakon randalírozó, maguknak mindent megengedő autósok-motorosok áldozatául estek, vagy hozzátartozóik, ismerőseik szenvedtek már balesetet miattuk. Pontos számadataink nincsenek erről, de jól tudjuk, sokan vannak, akik hiába keresték, keresik ma is igazukat az ilyen egyénekkel szemben.

Személyes tapasztalat: néhány éve közeli ismerősömet gázolta el egy befolyásos személy tizenéves fia, aki ráadásul a segítségnyújtást is elmulasztva elhajtott a helyszínről. Kiderült az is, ki volt a cserbenhagyó. Ám az ifjúnak végül semmi baja nem lett. Apja közbenjárására végül ismerősöm húzta a rövidebbet. Ráfogták, hogy ittasan törte össze magát és még örüljön, hogy nem perelték be.

Vagy egy másik történet. Ungvár egyik forgalmas utcájában ittas járművezetőt füleltek le a közlekedésiek. A fiatalember alig állt a lábán, mégis kénytelenek voltak elengedni. A befolyásos papa ugyanis telefonált valakinek, aki parancsot adott erre a járőröknek. A részeg ifjú gázt adott és alig pár száz méterre a zebrán halálra gázolt egy gyalogost.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a napokban ért véget a közlekedésrendészet akciója, mely éppen az ilyen, magukat mások fölé helyező autósok kiszűrésére irányult. A Dokument fedőnevű rendőrségi művelet során tizenhat olyan esetet jegyzőkönyveztek, amikor a balesetet okozó, vagy közlekedési szabályt sértő egyének beosztásuk, kapcsolatrendszerük révén próbáltak kibújni a felelősségrevonás alól. Volt közöttük jó nevű ügyvéd, diplomata, pártfunkcionárius, felelős beosztású köztisztviselő. Ők most nem úszták meg a büntetést. De vajon akkor is így történt volna, ha nincs a kiemelt rendőri akció? S mi lesz utána?

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó