2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Mi a távolmaradás oka?

A múlt éven még 608, az idén viszont már csak 424 magyar diák jelezte részvételi szándékát az emelt szintű érettségin. A számadat közel egyharmados csökkenést jelent. Ez minek tulajdonítható?

Kótun Jolán, a Munkácsi Állami Egyetem Humán-Pedagógiai Koledzs magyar tagozatának vezetője szerint mindez több okra is visszavezethető.

– Nagyon sokáig ugyebár az a rendelet volt életben, miszerint kizárólag ukrán nyelven tehető le az emelt szintű érettségi – mondja. – A jelentkezés erre pedig nem hirtelen döntés függvénye, arra már legalább szeptembertől komolyan kell készülni. Azt sem lehet kizárni, hogy emiatt sok végzős eleve úgy indult neki a tanévnek, hogy nem idehaza, hanem inkább magyarországi tanintézetben próbálkozik. Azt sem lehet kizárni, hogy a szülők a korábbi szituáció alapján bizonytalannak ítélték meg gyermekük bejutási esélyeit, ezért más utat választottak. Persze, jó szakmunkásokra is nagy, sőt, egyre nagyobb szükség van. És azt is meg kell nézni, csökkent-e a tanulók száma. Mindez alapos elemzést igényel, egyelőre csak találgatni lehet.

– Amennyiben nem születik pozitív minisztériumi döntés, lehet, hogy még kevesebben döntöttek volna e mellett.

– Több mint valószínű. Akik viszont jelentkeztek, az új oktatási és tudományos miniszter rendelkezései után jóval nagyobb eséllyel indulnak.

– Várható-e jövőre a jelentkezők számának növekedése?

– Nagyon bízom benne. A szülők és a tanulók számára már van jövőkép, így hosszabb távra tervezhetnek. Nem kell a magyarországi lehetőségeket kutatniuk, hanem itthon, s ami különösen fontos, anyanyelven juthatnak be a felsőoktatásba.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó