2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Med+Info
A félelem szaga árad

Egy nemrég végzett kutatás adatai szerint a férfi izzadtságban lévő kémiai anyagok a nőkben félelmi reakciókat válthatnak ki.

Úgy tűnik, a "félelem szaga" valóban képes arra, hogy befolyásolja az emberek ítélőképességét. "Kutatásaink egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak rá, hogy az emberi izzadtság egyéni érzelmi üzeneteket hordoz" – nyilatkozta Denise Chen, a Rice Egyetem pszichológusa. A kísérletek során a férfi résztvevőktől izzadtság mintákat gyűjtöttek, miközben semleges, humoros és ijesztő műsorokat nézettek velük. Később a női résztvevőkkel megszagoltatták ezeket, majd megkérték őket, hogy osztályozzanak különböző arcokat, vidámtól a semlegesen át az ijesztőig. Az eredmények szerint a kétértelmű arckifejezéseket sokkal inkább hajlamosak voltak ijesztőnek értékelni azok a nők, akik a horrorfilmeket néző férfiaktól kaptak szagmintákat. Az emberek a legtöbb esetben a látásukra és hallásukra hagyatkoznak, ezért nem meglepő, hogy a szaglás csak akkor jön számításba, ha a többi érzékszerv működése bizonytalan.

Dióval a prosztatarák ellen

Állatkísérlettel igazolták, hogy a prosztatadaganatok lassabban növekednek rendszeres diófogyasztás hatására.

A sokat ígérő eredményt az Amerikai Kémiai Társaság San Franciscóban rendezett éves ülésén ismertették. A Kaliforniai Egyetem kutatócsapata korábban már bebizonyította, hogy a dió képes megszüntetni a véredények falán jelentkező gyulladásokat. Most genetikailag prosztatarákra hajlamos egereknek adott két hónapon át napi 14 megtört diót. A kontrollállatok normál étrendjükön felül ehelyett szójaolajat kaptak. A vizsgálat végén a prosztatadaganatok a dióval etetett csoportnál átlagosan ötven százalékkal kisebbek voltak, és növekedési ütemük csupán egyharmada volt a kontrollcsoportéhoz képest. A prosztata egészségét szem előtt tartó étrendnek tehát mindenképpen tartalmaznia kellene diót.

Kevesebb alkohol, erősebb csontok

Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége.

Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre. A kutatás eredménye szerint a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás gátolja a csont egészségéért felelős gén működését. Ez az eredmény pedig új távlatokat nyithat az oszteoporozis (csontritkulás) elleni küzdelemben.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó