2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Virágzik a gyógyturizmus
Orrplasztikáért és fogtömésért is Ukrajnába jönnek

Az ukrán egészségügy ezer sebből vérzik. Így nem véletlen, hogy aki megengedheti, az külföldön keres gyógyírt bajára. Ami inkább meglepő, hogy tökéletlen medicinánk ellenére több ezren vannak, akik mégis a nálunk kapható ellátást választják.

Mit keresünk külföldön?

Míg néhány évvel ezelőtt csupán a legtehetősebb ukránok engedhették meg maguknak, hogy a határon túlra utazzanak kezelés céljából, napjainkban éves szinten közel 150 ezren kelnek útra ebből a megfontolásból. A Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának adatai szerint hazánkfiai több millió dollárt áldoznak egészségükre ekképpen. Hogy miért? Mert ha a hivatalosan ingyenes, valójában régóta költségtérítéses kezelésért úgy is fizetni kell, akkor már a magasabb színvonalat választják. Az emberek csupán 40 százaléka keres nálunk elérhetetlen gyógymódot, a többség azért megy, mert megengedheti magának. Ezek elsősorban jómódú ukrajnaiak, akik anyagilag elég jól állnak ahhoz, hogy divatos külföldi klinikákon vizsgáltassák meg magukat vagy gyógyüdülőkben pihenjenek.

Felelős vállalkozás

Bármi is motiválja azonban az utazót, nem mindegy, milyen közvetítőhöz fordul. A számtalan internetes hirdetés ellenére ugyanis Ukrajnában a hivatalosan regisztrált 5800 utazási iroda közül csupán hat medturizmussal foglalkozó cég van bejegyezve, azok mögött is külföldi tőke áll. Hogy egyelőre kevesen vállalkoznak hasonlóra, abban nyilván közrejátszik, hogy a szolgáltatás egészségügyi végzettséget igényel. Ezenkívül néhány ukrán magánklinika, valamint ukrajnai kirendeltségein keresztül egy tucat határon túli kórház szervez pácienseket magának.

Miért jönnek?

Hogy milyen megfontolásból keresnek fel bennünket az idegenek, az egyértelmű: szolgáltatásaink mérsékelt árai miatt. Úgy tűnik, egészségügyi intézményeink alacsony komfortfokozata sem riasztja el a turistákat, hisz az Argumenti i fakti című lap írása szerint évről évre többen járnak át hozzánk fogukat, szemüket, nőgyógyászati és szívproblémáikat kezeltetni. Az utóbbi időben népszerű lett a rinoplasztika, azaz orrkorrekció, de gyógyvizeink miatt sokan keresik fel szanatóriumainkat is.

Minél távolabb, annál jutányosabb?

A felmérések szerint Ukrajna határain belül is virágzik a medturizmus. Miközben a magasabb színvonalú ellátásban bízva az ország legtávolabbi csücskeiből az emberek a fővárosba igyekeznek, aközben a kijeviek és más nagyvárosok lakói áron alul dolgozó vidéki településeken végeztetik el a kisebb beavatkozásokat. A fogorvosi szolgáltatáson így akár 50 százalékos megtakarítást is nyerhetnek.

Magyar Tímea

Ők is igénybe vették a külföldi orvosok segítségét

Viktor Janukovics – 2007-ben térdműtét egy spanyol klinikán, Barcelonában.

Viktor Juscsenko – 2004-es dioxinos mérgezése után Svájcban kezelték.

Julija Timosenko – 2008-ban egy svájci klinikán kezeltette kezdődő távollátását.

Leonyid Kucsma – 2004-ben egy baden-badeni kórházban gyógyították. Gyakori vendége a cseh Karlovy Vari gyógyüdülőnek.

Ukrajnából elsősorban Izraelbe, Németországba, Magyarországra, Lengyelországba, Törökországba, Jordániába, Kubába, Thaiföldre, Malajziába, a Fülöp-szigetekre és Szingapúrba utaznak. 40%-uknak nem segítettek a hazai orvosok, 25%-uk kivizsgálás céljából, 30%-uk immunrendszerét megerősítendő keres fel külföldi orvosokat. A betegségek között elsősorban onkológiai, valamint szív- és érrendszeri problémák állnak.

Ukrajnába főként Nyugat-Európából érkeznek, valamint az egykori Szovjetunió tagköztársaságaiból azeriek, örmények, üzbégek, moldávok.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó