2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Fidesz-győzelem – határon túli visszhangok
Erdély

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a magyarországi választók a radikális változásra szavaztak. Erre utal minden adat – tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva, utalva a Fidesz nagyarányú győzelmére, akárcsak arra, hogy az LMP komoly arányban túllépte az ötszázalékos küszöböt. A Jobbik eredménye is azt bizonyítja, hogy a választók változást akartak, csak éppen más irányban, mint azok, akik az említett másik két pártra voksoltak – mondta.

Ebben a pillanatban mindenesetre az a legfontosabb, hogy a Fidesz egyértelmű, erős mandátumot kapott a választóktól, így képes lesz egyedül kormányozni, komoly reformintézkedéseket hozni.

A határon túli magyarsággal kapcsolatos politika irányát, annak különböző állomásait a Fidesz határozza majd meg, hiszen nem lesz kitéve semmiféle koalíciós huzavonának, vitának, a magyarországi parlamenti pártok közötti versengésnek – mondta Markó, aki szerint ez a korábbinál tisztább, világosabb helyzetet fog teremteni a határon túli magyarságot érintő politika területén is. Ezt a Jobbik nem lesz képes befolyásolni – fűzte hozzá.

A politikában ugyanakkor továbbra is az RMDSZ a mérvadó – szögezte le –, hiszen ennek a szervezetnek vannak eszközei ahhoz, hogy a román–magyar viszonyt érintő eseményeket befolyásolhassa. E pillanatban a romániai magyarság politikai képviseletét ez a szövetség látja el – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar összefogásnak ezután is érvényesülnie kell, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) ezután is működni fog.

Felvidék

Bugár Béla szerint Orbán Viktor felelős politikusi hozzáállásról tett tanúbizonyságot, mikor az eufórikus ünneplés helyett a Fidesz–KDNP előtt álló feladatokról és felelősségről beszélt a választások első fordulója után.

A polgári Híd párt elnöke levélben gratulált Orbán Viktornak "magabiztos választási győzelméhez" – közölte Czuczor Nóra, a párt szóvivője az MTI pozsonyi tudósítójával.

Bugár bízik abban, hogy az Orbán mögött álló sokéves politikusi jártasság és a mögötte álló magyar nép támogatásával az általa vezetett kormány jelentős sikereket érhet el Magyarország felvirágoztatásában. Levelében ehhez kívánt "erőt, kitartást és a magyar nemzet hosszú távú támogatását" Magyarország leendő miniszterelnökének.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) úgy véli, hogy a Fideszre, mint a magyarországi parlamenti választás győztesére, nagy felelősség hárul Magyarország problémáinak megoldása, valamint a magyar–magyar kapcsolatok jövőbeni kezelése terén.

"Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy a Fideszre nagy kihívások várnak Magyarország szociális és gazdasági problémáinak megoldása terén. Továbbra is elvárjuk az Országgyűlés pártjaitól, valamint Magyarország jövendő kormányától, hogy a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdések megoldása során a Magyar Koalíció Pártját partnerként kezeljék" – olvasható az MKP nyilatkozatában, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI-hez.

Az MKP az Európai Néppárt tagjaként gratulál a Fidesz parlamenti választási győzelméhez – olvasható a dokumentumban.

Vajdaság

A vajdasági magyar pártvezetők az Újvidéki Rádiónak nyilatkozva üdvözölték a Fidesz választási győzelmét. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozatában "jó végkifejletnek" nevezte az eredményeket.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt vezetője "ezt vártuk" kijelentéssel kezdte nyilatkozatát, s nagy elégedettséggel szólt arról, hogy az anyaország többsége – ezt mutatják az eredmények – nemzetben gondolkodik.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke ugyancsak a nemzetben gondolkodás megnyugtató tényét emelte ki, s kifejezte meggyőződését, hogy az új kormány "jobban gondot visel" a nemzetrészekről, mint az eddigi.

Páll Sándor gratulált Orbán Viktornak a választási eredményhez. "A magam és a VMDK nevében gratulálok választási sikereikhez. Bízom abban, hogy az új kormány nem csak az állami érdekeket fogja szem előtt tartani, hanem képes lesz érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket is a Kárpát-medencében. A mi esetünkben ez azt jelenti: Vajdaság autonómiája helyett (amelyen a magyarok kisebbségben vannak), az etnikai alapú autonómiákat fogja-e támogatni? Számunkra az sem mellékes: alkalmazza-e Magyarország majd a vétó jógát Szerbia EU-csatlakozása előtt, amennyiben a vajdasági magyarság elégedetlen lesz helyzetével, a kisebbségi jogok érvényesítésével ebben az önmagát demokratikusnak nevező országban? – olvasható az üdvözlő táviratban.

Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke nagy örömének adott hangot. Emlékezünk még, amikor a Fidesz volt kormányon, s akkor minden másként – jobban – működött, hangoztatta.

László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom vezetője nagy elégedettséggel nyugtázta a változást.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó