2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Primőrfesztivál kérdőjelekkel

Ezekben a napokban szinte mindnyájunkra rátör a fáradékonyság, a levertség, a kedvetlenség. Okait a szakemberek a téli zöldség- és gyümölcsszegény táplálkozásban, a huzamosabb ideig tartó fényszegény időszakban, egyszóval a vitaminhiányban látják-keresik.

E borongós szürkeségben oázisnak ható, szívet-lelket melengető látvány a Korjatovics téri zöldségpiac Ungváron. Az üde zöld levelek közül vidáman kacsingató tűzpiros retekfejek csak fokozzák a hangulatot, mintha csak azt mondanák: "Gyertek, kóstoljatok meg!". Zamatukkal egyedül az inkább bordóba váltó paprikafejek vetekedhetnek. Bár az utóbbi jóval messzebbről, Lengyelországból, illetve Hollandiából érkezett, az előbbi valódi hazai, kis- és nagydobronyi, kis- és nagygejőci és még ki tudja hány környékbeli településen termett, igazi primőr.

– Tessék, tessék, kedvére válogasson! – ajánlja az egyik kedvesen mosolygó őstermelő. – Nem drága, a kispénzű ember is meg tudja fizetni. Higgye el, szükség van ilyenkor a friss zöldségre – agitál tovább. – Kettőötvenért viheti csomóját, de tudja, ha többet vesz, olcsóbban is megszámítom!

Amikor a részletekről faggatjuk, azt is elárulja, hogy évek óta ezen a standon értékesíti összes, otthon termett portékáját. Garantáltan egészséges áru, mondja, nyolc-tíznaponként bevizsgáltatja, még sohasem volt probléma egyetlenegy darabbal sem.

– Vegyen paprikát is! Nem bánja meg! – szól rám a szomszédja. – Bevallom, nem hazai termés, ám igen vitamindús, átvizsgáltattam a laboratóriumban. Az édes pirosnak ötvenöt a kilója, a sárgát negyvenért is odaadom. Ráadásul azt én termesztettem! Igaz, nem szabadföldben, hanem fólia alatt. Hosszú volt a tél, nem lehetett korábban kiültetni, így azok majd később hoznak termést.

Villámlátogatásunk során nem számoltuk, hányan árultak primőrt az ungvári piacon. Azt azonban a vásárlók sokaságán keresztül is megállapítottuk, hogy az árubőség, a színek kavalkádja szemet gyönyörködtető és vevőcsalogató. Nem panaszkodhat a termelő, hogy nyakán marad az áru. A vásárló és a nézelődő pedig méltán gondolhat arra, hogy ezekben a napokban a környék kistermelői mindenféle reklám és csinnadratta nélkül, naponta rendeznek primőrfesztivált Ungváron, ami egészséges táplálkozásunk szempontjából sem lényegtelen.

N. Sz.

Nincs garancia!

Felmerül a kérdés: a piacainkra kerülő primőr zöldségek és gyümölcsök minőségéért ki viseli a felelősséget? Mint azt Mihajlo Opalenik, a megyei állategészségügyi szolgálat laboratóriumának vezetője lapunknak elmondta, az országba külföldről érkező szállítmányokat már a határon bevizsgálják, amiről minőségi bizonylatot állítanak ki. Csakis ezen kísérőlevéllel kerülhet árusításba a külföldi áru. Szolgálatuk ezenkívül tíznaponta, tehát az újabb tételek érkezésekor kontrollálja a mintákat. Ennek során színét, ízét, külalakját, valamint nitrát- és nitrittartalmát veszik górcső alá.

– A nagyobb szállítmányok tehát nem juthatnak be ellenőrizetlenül. Ami viszont az alkalmi árusokat illeti... Őket elvileg a növényvédelmi szolgálatnak kellene kontrollálni. Mivel nincs rá garancia, hogy egészséges zöldséget szerzünk be tőlük, azt ajánlom, mindenki vásároljon ellenőrzött helyen.

– Mi is csak a határon átérkező árut vizsgáljuk – mondta el Olga Ponyina, az állami növényvédelmi szolgálat laboratóriumának szakembere. Szúrópróbaszerű mintákat nem veszünk a piacokon. A mi dolgunk egyébként is csak az egzotikus betegségek kiszűrése. A peszticidek esetleges jelenlétét gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. Mi a garancia arra, hogy nem fogyasztunk el ciánnal mérgezett paprikát, citromot, kivit? Semmi. Ezek kiszűrésére alkalmas laborja csak a Köjálnak van, ám ők legfeljebb a szupermarketekben végeznek rajtaütésszerű vizsgálatokat.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó