2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Sütő Kálmán és a költészet napja

Sütő Kálmán költő születésének 100. évfordulója apropóján méltatta a beregsomi könyvtár és a Beregsomi Irodalmárok Emlékmúzeuma a magyar költészet napját. A Deme Ibolya könyvtáros, egyben főszervező által összeállított programban számos szavalat hangzott el.

Pethő János, a beregszászi magyar külképviselet konzulja az egybegyűltekhez szólva kiemelte: köszönet illeti a határon túli magyar költészet képviselőit, hogy az anyanyelv minden szépségével együtt lassan évszázados hányattatás után is tovább él az elszakított területeken. A határon túli magyar költők mindenkor tudatában voltak felelősségüknek, ami rájuk hárul a kultúra megőrzése és a nyelv ápolása terén. Ezért is fontos, hogy a poéták emlékét ápolják, alkotásaikat mind szélesebb körben megismertessék és terjesszék.

– Sütő Kálmán a két világháború közötti és az azt követő időszak kárpátaljai magyar irodalmának egyik kiemelkedő alakja, költője, az egykori József Attilla irodalmi stúdió tiszteletbeli tagja volt – hallhattuk Kovács Andrástól, a Nagyberegi Református Líceum tanárától. 1910. december hatodikán született Beregsomban kerékgyártó ezermester családban. Iskolás éveit követően kubikos, napszámos, majd gazdálkodó volt. A szovjet érában felnőttként szerzett érettségit, autodidakta módon képezte magát. Verseket ifjú korában kezdett írni. Érzékelhető hatást gyakorolt rá Petőfi Sándor és Ady Endre költészete. Első versét Tiszaújlak címmel az árvíz alkalmából írta, ami 1933-ban a Magyar Gazdában látott napvilágot. Első verseskötete 1936-ban jelent meg Lelkeket jöttem venni címmel. A 30-as években szervezője és vezetője volt a községben működő magyar művelődési egylet színjátszókörének. 1961-ben jelent meg Kacagó faluvégek című második kötete. Szülőfalujáról is írt műveket Óda, mely történelem, illetve Beregsom községről címmel. 1997-ben hunyt el.

Kádár Rozália, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) beregszászi járási szervezetének elnöke kiemelte, megtiszteltetés Beregsomban ünnepelni a költészet napját, hisz nincs a megyében még egy falu, amelyik elmondhatná magáról, hogy több költőfia is van. Medvigy István megyei képviselő a tanárok felelősségét hangsúlyozta. Mint mondta, Sütő Kálmán és Kecskés Béla író is nagy gondot fordított az utókor magyar szellemiségben történő nevelésére. Ködöböcz Levente polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, igyekezetükkel ápolják a község hagyományait, s megemlékeznek a falu neves szülötteiről.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó