2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Élet-Jel(adás) a könyvtárban

A Drávai Gizella Közművelődési Egyesület Kárpátalja egyik legpatinásabb, még a szovjet rendszer alatt alakult, a helyi magyarság kulturális értékeinek megőrzését és felmutatását vállaló közössége. Több mint két évtizedes működése során feladata, tevékenységének tartalma sokat változott. Ám az eredeti cél – az ungvári értelmiség művészetek iránt fogékony rétegének szolgálata – megmaradt.

A közösség a megyei könyvtár idegen nyelvű osztályán, annak égisze alatt alakult, s az összejöveteleknek mindmáig ez ad otthont. Az idők során az író-olvasó találkozók, irodalmi estek (a kárpátaljai alkotók mellett Kányádi Sándor, Buda Ferenc, Szakonyi Károly, Csukás István, Gyurkovits Tibor, Végh Antal is vendége volt a könyvtárnak, az egyesületnek) mellett a legjobb képző- és iparművészeink (Szemán Ferenc, Tóth Lajos, Horváth Anna, Réti János, Pirigyiné Prófusz Marianna, Turák Angéla, s még sorolhatnánk) kamarakiállításának is helyt adott.

Az egyesület vezetését Balla László író, lapunk szerkesztőbizottságának tiszteletbeli elnöke, Gortvay Erzsébet irodalomtörténész vállalta, vállalja. Mellettük, koordinátorként a kezdetektől Horváthné Somogyi Ilona, a könyvtár osztályvezetője szorgoskodik.

A szép hagyományokat folytatva, a magyar költészet napja alkalmából az egyesület a könyvtár olvasótermében irodalmi estet szervezett, melyre a Kijevi Szlavisztikai Egyetem ungvári fiókintézetének magyar szakos diákjait és az Élet-Jel szerzőit is meghívták.

Gortvay Erzsébet bevezetője, a diákok szavalatai után Horváth Sándor költő, az Élet-Jel felelős szerkesztője vallott a líra életélesztő funkciójáról, a szép szó megmaradásunkat segítő szerepéről. Az est résztvevőit József Attila műveiből és a költő munkásságát bemutató kiadványokból összeállított könyvkiállítás is várta.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó