2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Mitől függ az üzemanyagár?

Azon már nem is nagyon bosszankodik a kárpátaljai autós, hogy szinte minden héten változik az üzemanyagok ára. Többnyire drágul, semmint olcsóbb lenne. De hogy miért, arról csak sejtései vannak. Az árképzés titkára a szakembernél kerestük a választ. Ljubov Sztebnicka

– A híradásokból tudjuk, hogy például Magyarországon hol az ÁFA, hol a forint árfolyamesése, hol a nyersanyagpiacon történt drágulások miatt következnek be a változások. Ukrajnában, illetve Kárpátalján mi a helyzet?

– Az, hogy milyen tényezők és milyen mértékben játszanak közre az árváltozásokban, nálunk nem publikus, üzleti titok. Én is csak annyit tudok, hogy részben objektív, részben pedig szubjektív tényezők alakítják az árképzést.

– Legalább azt tudhatjuk-e, hogy melyik milyen arányban?

– Az objektív tényezők közé mindenekelőtt az alapanyag, vagyis a nyersolaj ára tartozik. Mivel a hazai kitermelésűből nincs elegendő, nagyobb részt külföldről kell behozni azt, az ára pedig attól függ, honnan kerül az országba. Ehhez kapcsolódnak a szállítási és tárolási költségek, a hiteltörlesztés és az úgynevezett egyéb kiadások. De hogy melyik milyen arányban, azt senki nem köti az orrunkra. Csak annyi biztos, hogy ezek együttvéve adják az ár hetven százalékát.

– S a többi harmincat?

– A szubjektív tényezők határozzák meg. Ennek mértékét és mozgássávját Ukrajnában hétpecsétes titokként kezelik. A forgalmazók szabad kezet kaptak az államtól, így lehetetlenség megállapítani, ki lépi át az ingerküszöböt és ki nem. Minden értékesítő olyan áron forgalmazza az üzemanyagot, amennyi hasznot nem szégyell lefölözni.

– Gyakran azt tapasztaljuk, hogy míg a határon túl csökken az üzemanyagár, nálunk emelkedik, illetve fordítva. Mi lehet ennek a magyarázata?

– Az időfaktor. Attól függ, mennyi volt a nyersolaj ára a vásárlás pillanatában. Ugyanis míg az alapanyagból benzin vagy gázolaj lesz, hónapok telhetnek el.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó