2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Szvobodások attakja volt

Két helybélit gyilkoltak meg a vasárnapi FK Zakarpattya – Kárpáti Lviv rangadó ürügyén vidékünkre érkezett lembergi huligánok, adta hírül a sport.oboz.ua weboldalra hivatkozva az UA-Reporter hírportál.

A forrás értesülése szerint a lembergi szurkolók kilenc autóbusszal érkeztek. A Berkut kommandós alakulat azonban Munkácson feltartóztatott nyolc járművet, ami után a huligánok összeverekedtek a karhatalommal. Sok Kárpáti-drukker viszont vonattal utazott Ungvárra. Ezek a keménymaghoz tartoznak és jövetelük célja nem csapatuk buzdítása, hanem a békességükről ismert kárpátaljai magyarok, ruszinok, oroszok, cigányok gyalázása, a balhék kiprovokálása volt.

A hírportál szerint az Ungvárra éjjel érkező rendbontók boltokat raboltak ki és járókelőket bántalmaztak, agyonvertek egy roma fiatalembert és egy, a stadion közelében utasra váró taxisofőrt. Harmadik, 17 éves roma áldozatuk pedig életveszélyes állapotban került kórházba.

A neonáci szimbólumokat tartalmazó transzparenseket lobogtató "fasiszta söpredék", írja az UA-Reporter, a mérkőzés alatt a rendőrséget provokálta gyalázkodással és pirotechnikai eszközök dobálásával. Ezeknek a tizenéves fiataloknak semmi közük a sporthoz és a szurkoláshoz, ők a szélsőségesen nacionalista Szvoboda beszervezett bajkeverői, akiknek útját vér és romhalmaz jelezte Ungváron is, állapítja meg a már idézett sporthonlap.

Előző számunkban ugyan már részleteztük a focibalhét, de azért a fenti híreknek is megpróbáltunk utánajárni. Sztepan Csulak, az Ungvári Mentőállomás vezetője megkeresésünkre elmondta, vasárnap délután hat órakor az Odesszai utcából életveszélyes koponyasérüléssel szállítottak kórházba egy tizenöt éves roma fiút.

Súlyos fejsérülést szenvedett az az ötvenkilenc éves ilosvai lakos is, akit este fél nyolckor láttak el az ungvári mentősök. A páciensek sérüléseinek körülményeiről az orvos nem tudott, hogylétük felől pedig nem akart részletekkel szolgálni.

Vjacseszlav Grigorjev, az ungvári rendőrség helyettes vezetője elmondta, a lembergi randalírozók valóban szereztek a helybélieknek néhány kellemetlen órát. A Kárpáti labdarúgóit mintegy öt–hétszáz szurkoló kísérte el. Az éjszakai Lemberg–Aknaszlatina vonattal mintegy nyolcvanan, menetrendszerű buszjáratokkal pedig másfél százan érkeztek. A meccs kezdete előtt tíz autóbusz is befutott a stadionhoz. Ők rendőri kíséretet kaptak, velük nem is volt semmi probléma, mondta a helyettes rendőrkapitány.

Más volt a helyzet a többiekkel, akik már jóval korábban érkeztek, és alaposan beszeszelve randalírozni kezdtek a városban. Az egyik üzletből például elloptak tizennyolc palack sört és más szeszes italokat. A Korzón és a Volosin utcában a rendőröknek kellett közbelépni, mert kötekedtek, trágár, becsmérlő kijelentésekkel illették, zaklatták a békés járókelőket. Két magáról megfeledkezett, ittas, tinédzser korú rendbontót előállítottak. Őket garázdaság miatt, négy hasonló korú társukat közterületen történő italozás és rendbontás címén vonták felelősségre.

Ötszáz fős kommandós egységet vezényeltek a stadionba, mondta el Vjacseszlav Grigorjev. Szerinte urai voltak a helyzetnek. Voltak kisebb verekedések, illetve az egyik kórházba került szurkoló akkor sérült meg, amikor részegen elesett a lelátón. Gyilkosság azonban nem történt, ez csak kitaláció – szögezte le.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó