2010. április 15., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 55-56. (918-919.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumVitamin+ Főszerkesztő
Virágok
Mire figyeljünk cserepes növény vásárlásánál?

Mindenki szeretne szép növényeket elhelyezni lakásában, ám sokszor a megvásároltak rövid életűek lesznek. Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, ismernünk kell az igényeiket. Figyeljünk arra, milyen virágot ajánlanak. Előfordul, hogy már beteg, amikor megvásároljuk. Az is megtörténik, hogy a sérült növényt eladás előtt visszavágják és így nem észleljük, ha valami baja van.

Lehetőleg szépen fejlődő növényt válasszunk. Azt is vegyük számításba, otthonunkba hova helyezzük, mert a bimbók nem nyílnak ki, ha nem érzik jól magukat. Alaposan vizsgáljuk át a leveleit, nem száradnak-e, nincsenek-e sérülések a szélein vagy foltok rajta, esetleg nem tapasztaljuk-e gombás betegség jeleit. A növény földjét is figyeljük meg. Nem megfelelő ápolásnál a talaj felső rétege fehér bevonatú. Megtörténik, hogy a cserép mérete miatt visszavágják a gyökereket. Ha ilyet választottunk, minél előbb ültessük jóval nagyobb edénybe, tápanyagban gazdag földbe. Cserepes növényeket télen nem célszerű vásárolni, könnyen megfázhatnak. Vagy megfelelően csomagoljuk, takarjuk be szállításkor.

Tudnivalók a muskátli ültetéséről

A muskátlidugványokat ültetés előtt érdemes egy napig fonnyasztani és utána elültetni.

Április elején, vagy közepén tegyük ki a szabadba, kissé rostos laza virágföldbe ültetve. A nyár folyamán adjunk neki tápoldatos vizet heti rendszerességgel. Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről. Az álló, vagy parasztmuskátli igen jól viseli a nyári meleget, ezért bátran ültessük déli fekvésű teraszra vagy erkélyre is. Nyáron szereti a bőséges öntözést, és a tápanyag-utánpótlást is meghálálja. Két-háromévente érdemes megújítani az állományt, mert a kiöregedett tövek már nem virágoznak.

Egy ládába két vagy három tő muskátlit ültessünk össze, a nagyobbakba azonban akár négy-öt tövet is tehetünk.

Sajnos az utóbbi években egyre többet hallani a tömeges muskátli pusztulásról, ennek oka egy új vírus. Védekezni ellene nem lehet, ezért csak olyan helyről vásároljunk muskátlit, ahol egészséges növényeket árulnak. Ha a levelei sárgulnak, vagy bármilyen jelét észleljük a betegségnek, ne vegyük meg. Ne ültessük a muskátlikat kerti földbe, mert így is megfertőződhet. Csak kertészetben vagy virágboltban kapható földet használjunk.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó