2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A címvédés reményeivel rajtolt a diákbajnokság

Mezőkaszonyban szerdán kezdetét vette a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság kárpátaljai labdarúgó selejtező sorozata. Az Aranycsapat Alapítvány szervezésében, megyénkben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) koordinálásával a történelmi Magyarország területén élő fiatalok összefogása, a sportágak fejlesztése céljából immár hetedik alkalommal került sor a sorozat kiírására. Ezúttal a Beregszászi járás közép- és általános iskoláinak csapatai mérték össze erejüket. A beregsomi, mezőkaszonyi, gáti, csonkapapi és beregszászi fiatalok öltöttek magukra mezt.

Az idei megnyitót – amelyen a helyi műkedvelők színvonalas műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt – megtisztelte jelenlétével Kű Lajos, az alapítvány igazgatója, a Ferencváros egykori neves játékosa, ott voltak a szervezést magukra vállalók: Medvigy István, a megyei tanács képviselője, Braun Béla, a járási tanács elnökhelyettese, Nagy György, az UMDSZ koordinátora. A szónokok többször is hangoztatták: "győzzön a jobbik". Ez nem a magyarországi parlamenti választásokkal kapcsán tették, hanem a fiatalokat buzdították.

A hivatalos megnyitót megelőzően a csapatok serényen melegítettek, a tornatanárok az utolsó instrukciókkal vértezték fel a kis Messiket, Rooneykat, Kakákat. A bajnokságnak rangja, nívója van. Erre már a gyerekek is rájöttek, hisz a mérkőzések szoros küzdelmet hoztak. A középiskolások kategóriájában a mezőkaszonyi tanintézet, a fiatalabbak között pedig, akárcsak a múlt éven, a Somi Általános Iskola csapata jutott be a megyei döntőbe.

– A diákbajnokság célja a nemzetegyesítés határok felett – mondta lapunknak a kezdő sípszót megelőzően Kű Lajos. – A nemzet egy és oszthatatlan és ott tartunk, hogy ez a történet egy soha véget nem érő históriává válik. A bajnokságnak köszönhetően kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, horvátországi, felvidéki, burgenlandi magyar fiatalok focizhatnak, találkozhatnak egymással. A sport, a futball számtalan esetben tudott csodákat produkálni ott, ahol a politika már tehetetlen volt. Említhetnénk például a Kissinger- féle "pingpong diplomáciát". Az 1955-ben rajtoló Bajnokcsapatok Európa Kupájának – a mostani Bajnokok Ligája elődje – első mérkőzésén Bergamo Partizan–Sporting Lisszabon mérkőzést rendeztek. Mikor a Portugál Labdarúgó Szövetségben megtudták, hogy egy jugoszláv kommunista csapatot kell fogadniuk, az első reakció az volt: nem lesz találkozó. Eljuttatták a kérelmet Salazarhoz, Portugália diktatorikus hatalmú miniszterelnökéhez, aki azt mondta, ezek csak focisták, hadd jöjjenek. Vagy nézzük az olimpiák történetét. Kelet- és Nyugat- Németország egy zászló alatt menetelve bontotta le a berlini falat. Számtalan ehhez hasonló példát lehetne felhozni a sportéletből.

– Mit jelent a gyerekek számára a diákbajnokság?

– Elsősorban tudják azt, hogy a nemzet részei. Ugyanakkor kitörési lehetőség. Most éljük meg a csodák csodáját, elértünk egy olyan pontra, hogy a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság válogatottja egészen kivételes módon az idei labdarúgó-világbajnokság helyszínén, Dél-Afrikában egy nemzetek kupáján vesz részt. Ami nem sikerült a magyar és az ukrán nemzeti válogatottnak, azt nyélbe ütötték a határon túli gyerekek. A válogatottban helyet kapott három kárpátaljai fiatal is. Világszínvonalú válogatottakkal lépünk egy pályára majd.

– Hogyan értékeli a kárpátaljai fiatalok teljesítményét?

– Ez egy csoda számba menő történet. Hisz óriási lelkesedéssel, de annál szerényebb eredményekkel kezdődött minden. Tavaly pedig a kárpátaljaiak verhetetlenek voltak. Olyan meggyőző, csodálatos játékkal, hogy mindenki csak ámult. Nem egy kutyaütő csapat ellen szerezték meg a beregszászi Bethlen-fiúk tavaly a bajnoki címet! Csak így tovább.

– Hogyan látja, lesz folytatása a sikernek?

– A hét év alatt megtett göröngyös utat biztos nem felejtik el. Tudják honnan indultak és hova értek, megélték a sikert, megkóstolták a zamatát és ez óriási erőt ad.

– Bízom benne, hogy idén nem csak címvédésre, hanem az általános iskolások között a bajnoki cím megszerzésére is képesek leszünk – emelte ki Nagy György, az UMDSZ koordinátora. – Ez nem csak kapocs a anyaországgal és a nemzettel, de vidékünk labdarúgásának is lökést adhat. Óriási élményt jelent a fiatalok számára, hogy a tévében látott Üllői úti Fradi- pályán focizhatnak, sportlegendákkal és élsportolókkal találkozhatnak.

Legközelebb Tiszaújlakon április 13-án rendezik a nagyszőlősi járási selejtezőket, a megyei döntőre május 12-én kerül sor Beregszászban.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó