2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Bekeményít a határőrség

Az időjárás jobbra fordultával megindult az illegális migránsok áradata. A határőrség az idén minden eddiginél felkészültebben és határozottabban próbálja útját állni az embercsempészetnek, számolt be az idei tervekről Pavlo Sisolin, az állami határőrszolgálat helyettes vezetője.

Az ország határőrizeti szempontból legproblémásabb négy régiója közül Kárpátalján van szükség a legtöbb intézkedésre. A határőrség a többi rendvédelmi szervet is bevonja a munkába.

– Csak az utóbbi egy hét alatt öt csoportot füleltek le kárpátaljai kollégáim – mondta Sisolin. – A menekültek afrikai és délkelet-ázsiai országok polgárai. Várható, hogy éppen e térségekből ugrásszerűen megnő az Ukrajnán át Nyugatra tartó illegális népvándorlás.

A szigorító intézkedések révén az idén már három embercsempészt sikerült elfogniuk a kárpátaljai határőröknek. Ezek az egyének grúz állampolgárokat próbáltak illegális úton EU-s országokba juttatni. Ellenük megindult a büntetőjogi eljárás, háromtól hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

– Több éves tapasztalat – folytatja a határőrség helyettes vezetője –, hogy április–május folyamán a legaktívabbak a menekültek és az embercsempészek. Éppen ezért alaposan felkészültünk a viszonylag nyugodt téli hónapokban. Az embercsempészek által leginkább igénybe vett határszakaszokon rejtett megfigyelő állásokat alakítottunk ki, melyeket éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal is felszereltünk. Nagyobb szerephez jutnak négylábú segítőink is, növeltük a kutyás járőrök számát.

Pavlo Sisolin elmondása szerint jobban odafigyelnek azokra a személyekre, akik valamilyen formában már kapcsolatba kerültek az embercsempészekkel. A rendvédelmi szervek munkatársaiból alakult őrjáratok ott lesznek az utakon, ha kell, ellenőrizni fogják a járművek utasait, de a családi házakhoz is be-benéznek, ha felmerül a gyanú, hogy embereket rejtegetnek.

Az év elejétől kétszázötven illegális migránst tartóztattak fel vidékünkön. A szakemberek szerint Kárpátalján vezet az embercsempészek egyik fő, úgynevezett közép-európai útvonala. Az ezen át haladó sorsüldözöttek döntő többsége Oroszország felől jut Ukrajnába. Ezek az emberek előbb-utóbb jelentős etnikai problémát is jelenthetnek az ország számára. Sokan közülük ugyanis itt rekednek, menekültjogi státust, letelepedési engedélyt kérnek. Sisolin szerint máris kialakultak kisebb diaszpórák, melyek létszáma évről évre növekszik.

Fokozza a bajt, hogy az idén életbe lépett a nemzetközi toloncegyezmény, melynek értelmében hozzánk kerülnek vissza azok az EU-s tagállamokban lefülelt migránsok, akik Ukrajnából jutottak az unióba. A határőrség tájékoztatója szerint eddig százhúsz személyt utasítottak ki és adtak át az ukrán hatóságnak.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó