2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Határ-sáv
Csempészáru milliós értékben

Közel kétmillió hrivnya értékű áru csempészése miatt indítottak büntetőjogi eljárást egy ungvári fuvarozó ellen.

A Szlovákiából érkezett tehergépkocsi vezetője a vámterületre érve bemutatta a szükséges iratokat, melyek szerint a rakomány 12,4 ezer dollár értékű autóalkatrészekből és intimbetétekből állt. A fuvarozó ezt követően befizette a 38 000 hrivnya vámilletéket. Az ellenőrzést végző hivatalos személynek azonban valami nem tetszett, ezért kapcsolatba lépett a szlovák kollégákkal, akiktől megtudta, a rakomány valós értéke 181 500 euró, ami után 656 000 hrivnya vámilletéket kellett volna fizetni.

A légpuska is fegyver

Egy nap alatt két fegyvercsempészési kísérletet hiúsítottak meg a Nagyszőlősi Vámhivatal munkatársai a hatáskörükbe tartozó határátkelőkön.

Az egyik csempész Tiszaújlaknál, a másik Asztélynál jelentkezett vámvizsgálatra. A két ukrán állampolgár gépkocsival hajtott be az átkelőre. A zöld sávot választva jelezték, nincs elvámolnivalójuk. Az autósokat ennek ellenére tételes vámvizsgálatnak vetették alá, a gépkocsikat is félreállították. Mindkét esetben egy-egy 4,5 milliméter kaliberű légpuskát találtak a gépkocsi csomagterében. Mivel ez is fegyvernek minősül, kötelesek lettek volna vámnyilatkozatot tenni róla.

Az utazók Csehországból voltak hazatérőben. Más-más határátkelőt választottak, s egybehangzóan állították: nem tudták, hogy a légpuska vám- és engedélyköteles. A törvény nem ismerete azonban senkit nem mentesít a felelősségre vonás alól.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó