2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Előtérben a természetvédelem

A megyei környezetvédelmi főosztály tájékoztatása szerint a közelmúltban újabb természetvédelmi övezetek jöttek létre Kárpátalján, az eddigiek némelyikének pedig a területe lett nagyobb. Az utóbbiakhoz a Tisza-melléki természetvédelmi körzet és a Csodaország Nemzeti Park tartozik, a Sötét erdő nevű pedig az elmúlt évben jött létre. Érdekesség, hogy ezeken a területeken hetvenhét olyan állatfaj él, amely különös védelmet élvez. A közeljövőben szakembereink további védett övezetek létrehozását tervezik.

Ellenőrzött az ökoszolgálat

Az idei év első negyedében 103 tervezett és 126 terven felüli ellenőrzést tartott az állami ökológiai szolgálat. A környezetvédők 132 vállalkozást vettek górcső alá. A kontroll során 68 612 hrivnya bírságot szabtak ki a törvénysértőkre, két esetben betiltották a szabálytalankodók tevékenységét. Jelenleg 24 jegyzőkönyv vár elbírálásra a jogvédő szerveknél.

Új ügyésze van a megyének

Tegnap ünnepélyes keretek között beiktatták hivatalába a megye új ügyészét. Anatolij Petrunya kinevezéséről még április másodikán határozott az ország főügyésze. Petrunya 1965-ben Kirovográd megyében született. Mostani kinevezéséig Kárpátalja ügyészének első helyetteseként dolgozott.

Provance Hangja Beregszászban

Beregszász vendége volt a La chorale des Voix Provençales (Provance Hangja kamarakórus). A francia amatőr kórus a beregszászi református templomban lépett fel. A vendégek meghallgatták a Ladányi Katalin vezette beregszászi református kamarakórus előadását, ezt követően egy hosszabb összeállítással mutatkoztak be. Repertoárjukban elhangzott több, az adventi, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő kórusmű, Verdi Nabucco című művéből a Szabadságkórus, számos francia sanzon, valamint a vendéglátók tiszteletére a magyar Himnusz.

Volosin nem lehet Ukrajna hőse?

Az egykori fasiszta közreműködéssel létrejött kárpát-ukrán bábállam elnökét és még további tizennégy személyt foszthatnak meg az Ukrajna Hőse címtől, adta hírül a Gazeta po-Kijevszki. A lap híre szerint Avgusztin Volosin mellett ez a sors vár egyebek között Roman Suhevicsre, az UPA (ukrán felkelő hadsereg) fővezérére is. Sztepan Banderának, az UNA vezetőjének hőssé történt kinevezését április másodikán a Donecki Körzeti Fellebbviteli Bíróság már semmisnek nyilvánította, arra hivatkozva, hogy ő soha nem volt ukrán állampolgár.

Fásítási akció

Szombaton Ungváron a Győzelem parkban a zöldebb város jegyében fásítási akcióra kerül sor. Ennek keretében bárki elültethet egy facsemetét, melyet a szervezők a helyszínen biztosítanak. Aki teheti, vigyen magával ásót. A rendezvény 9 órakor (közép-európai idő) kezdődik.

Bennégett a házában

A szomszédok vették észre, hogy ég az egyik falubelijük háza. A lángokat a tűzoltók megfékezték, de a hatvankét éves makkosjánosi férfin már nem lehetett segíteni. Holttestét a bejárat közelében találták meg. A jelek szerint megpróbált kimenekülni, de nem jutott el az ajtóig.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó