2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Magyarország holnap választ
Nem túl magas részvétel mellett fölényes Fidesz-sikerre lehet számítani

Elérheti a kétharmados többséget a Fidesz–KDNP-frakció, fej-fej mellett végezhet az MSZP és a Jobbik, továbbá bejuthat még a parlamentbe a Lehet Más a Politika (LMP) – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet előrejelzéséből, amit közvetlenül az április 11-i magyarországi országgyűlési választások első fordulóját megelőzően készítettek.

A részvételi arányt 56 százalék körülire jósolja az említett intézet. A Medián felmérését azért érdemes kiemelni a többi közvélemény-kutató cég adathalmazából, mert a legutóbbi, 2006-os parlamenti választások alkalmával az ő adataik álltak a legközelebb a későbbi végeredményhez. A szavazókedv várható alakulásánál maradva, március elején még csak 53 százalékos arányt mértek, s bár azóta növekedés tapasztalható, de még így is alacsonyabb a 2006-os választás előtt mért 59 százaléknál. A felmérés szerint ezek alapján feltételezhető, hogy az idei részvételi arány elmarad a négy évvel korábbi 67,8 százaléktól és a 2002-es 70,5 százaléktól.

A Medián adatai szerint az összes választókorú csaknem fele, 47 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP közös listára, így a jobboldali ellenzék népszerűsége a tavalyi EP-választás idején mért szintre emelkedett. Akkor ez – meglehetősen alacsony, 36 százalékos részvétel mellett – 56 százalékos listás szavazatarányhoz volt elég. A Medián szerint úgy tűnik, a Fidesz már egy 50 százalék körüli listás eredménnyel megszerezheti az alkotmányos keretek átrajzolásához is elegendő 258 mandátumot. Márpedig a Fidesz–KDNP ennél sokkal jobban áll: becslések szerint 58 százalékos országos támogatottsággal besöpörné az összes egyéni mandátumot (a 175-ből 137-et már az első fordulóban), és 99 mandátumot kapna listáról. A Fidesz kétharmada csak akkor válna kérdésessé, ha az MSZP és a Jobbik együtt legalább 40 százalékot érne el, és legalább még egy párt bejutna az Országgyűlésbe.

Mindenesetre az elmúlt időszakban jól érezhető volt, a Fidesz vezető politikusai már a hatalomátvételre és a kormányzati feladatokra összpontosítanak, a kampányban igyekeztek kerülni mindenfajta adok-kapokat, ügyeltek az őszödi beszéd óta jelentősen megnövekedett népszerűségük megtartására. A meglévő, számukra igen kedvező ál-lapotok április 11-re történő biztonságos átmentésének jegyében Orbán Viktor pártvezér látványosan kerülte a miniszterelnök- jelöltek vitáját. Ugyanakkor az utolsó pillanatokban az egyik videomegosztó oldalra felkerült egy, a párt számára kellemetlen hanganyag, ami rossz fényt vet az ellenzéki erőre, pontosabban módszereire. Ezen Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója beszél egy zártkörű rendezvényen. Egyebek közt arról szólt, hogy meg tudja mondani, "kik azok a komcsik, akik a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson nem a Fideszre szavaztak." Kubatov az ominózus videón azt is elmondta, hogy nemcsak a nevét tudják azoknak, akik rájuk szavaztak, hanem a telefonszámukat, az e-mail címüket is. Sőt, más pártok szavazóinak az adatait is ismerik. Az adatvédelmi biztos szerint többszörösen törvénysértő, ha valóban létezik ilyen adatbázis. A gyanúba kevert Fidesz csupán annyit jegyzett meg az esettel kapcsolatban, hogy ez az egész az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és a Jobbik közös, kétségbeesett kísérlete a Fidesz lejáratására.

Visszakanyarodva az erőviszonyokhoz. A három biztosan bejutó párt mellett az említett intézet szerint legfeljebb még az LMP-nek van esélye arra, hogy teljesítse az öt százalékos parlamenti küszöböt. A Bokros Lajos által fémjelzett Magyar Demokrata Fórumnak (MDF) a bejutáshoz körülbelül 5,5 százalékot kell elérnie azokban a megyékben, ahol rajta van a szavazólapon – hiszen három megyében eleve nem lehet rá szavazni –, ám a támogatottsága jócskán elmarad ettől. Az LMP viszont úgy áll 5 százalékon, hogy az elmúlt hetekben csaknem megháromszorozta támogatóinak a számát.

KISZó-összeállítás
Ukrajnában 23-an szavaztak

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok már egy héttel korábban, április 4-én leadták voksaikat a diplomáciai képviseleteken. Mint megtudtuk, Ukrajnában összesen 28-an vétették magukat nyilvántartásba, ám csak 23-an mentek el szavazni.

Magyarország kijevi nagykövetségén 12-en jelezték előzőleg szavazási igényüket, s egy kivételével mindenki élt is alkotmányos jogával, árulta le lapunk megkeresésére Bársony András nagykövet. Elmondta még, a Központi Választási Iroda egyik munkatársa a helyszínen felügyelte a lebonyolítást, s másnap személyesen vitte Budapestre a leadott szavazatokat tartalmazó urnát.

Kárpátalján csak az ungvári főkonzulátuson lehetett voksolni, tájékoztatott Viczián Tamás konzul. Megyeszékhelyünkön előzetesen 16-an jelezték igényüket, de négyen közülük nem jelentek meg a szavazás napján.

D. Gy.


Elveszhet a nagy pillanat

Most rajtunk a sor, hogy elsöprő hangerővel kimondjuk, gyökeres változtatás kell – mondta Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje pártja kampányzáróján. Hozzátette, a választókon múlik, hogy élni tudnak-e a történelmi lehetőséggel, és Magyarországot a jó irányba kormányozzák. Szerinte 1848-as, 1956-os, 1990-es hangerővel kell vasárnap dönteni, hogy "hétfőn más országban ébredhessünk". "Ha nem leszünk elegen, elveszhet a nagy pillanat" – közölte Orbán, aki szerint sok olyan történetet ismerni, amikor az egyik ember a másikra várt, és közben elúszott a lehetőség. A Fidesz-elnök azt mondta, ezért ő azt üzeni mindenkinek, hogy "használja ki a hátralevő időt arra, hogy felkészül és segít másoknak is felkészülni" a választás napjára. Ezt a mozgósító üzenetet Orbán annyira fontosnak tartotta, hogy másról nem is nagyon beszélt a mintegy negyedórás szónoklatban.

Új baloldalt kell építeni

Egy nemzet van, nincs két Magyarország, és aki ennek ellentmond, az ellen határozottan fellép az MSZP – mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje Miskolcon, a párt országos kampányzáró rendezvényén. Azt kérte hallgatóságától, hogy akik hisznek az MSZP politikájában, a párt értékrendjét vallják – a szolidaritást, az esélyegyenlőséget, az igazságot –, akik büszkék az elmúlt nyolc évre, és akik képviselni akarják a békés egymás mellett élést, a demokráciát, szavazzanak az MSZP-re. A baloldali emberek büszke nemzetben hisznek, és nem tűrik – mondta –, hogy bárki megpróbálja kisajátítani vagy megosztani a nemzetet. Hozzátette: akkor is, ha kormányra kerül, akkor is, ha ellenzékbe, változtatni kell a politikán, új baloldalt kell felépíteni. Mesterházy Attila beszédében többször is kritizálta a Fidesz politikáját.

Gárdaruhában a parlamentbe

Megbüntetjük őket, mert mindenünket ellopták, felemeljük a fejünket és visszaszerezzük a hazánkat – ezekkel a szavakkal foglalta össze Morvai Krisztina Békéscsabán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom vidéki kampányzáró nagygyűlésén a párt programjának lényegét. A szónok beszéde elején mozgósításra szólította fel híveit a hátralévő időszakban, mert szerinte a saját jövőjük, a családjuk és Magyarország jövője a tét a választásokon. Morvai Krisztina szerint azért kell a Jobbikra szavazni április 11-én, mert az elszámoltatás és a nemzeti önrendelkezés programját, továbbá a magyar emberek jogfosztottságának felszámolását egyedül a Jobbik képviseli hitelesen ezen a választásokon.

A budapesti kampányzárót levezénylő Vona Gábor megígérte híveinek, első parlamenti munkanapján az egyébként jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában jelenik meg.

Csodavárás (más)képpen

Három nap múlva megtörténik a csoda és az LMP-t választók visszanyerhetik a húsz éve elvesztegetett szavazataikat – mondta a Lehet Más a Politika kampányzáróján a párt listavezetője, Schiffer András. Olyan világba nőttünk bele – mondta –, ahol a "huszadik század árnyai" nemzetiekre és nemzetietlenekre, fasisztákra és kommunistákra osztották fel a politikai közösséget. Közösségük viszont egy másik világról álmodik – tette hozzá –, tétnek azt nevezve, hogy meg tudják-e újítani a demokráciát, meg tudják-e valósítani az "átlátható állam, átláthatatlan polgár" eszményét.

Szerinte mindenki felelős, aki az elmúlt húsz évben a kisebbik rosszra szavazott, vagy nem szavazott, mert elhitte, hogy a politika "tőlünk független változó".

Hiú ábránd a délibábos jövő

Az MDF listavezetője, Bokros Lajos és a párt elnöke, Dávid Ibolya vitára várta volna a többi pártvezetőt, de senki sem jött el, így a saját nevével jelzett csomag révén elhíresült Bokros válaszolgatott az újságírók kérdéseire. Kifejtette: az MDF az egyetlen párt, amely nemcsak az ország súlyos gondjait ismeri, hanem a gyógyírt is tudja a bajokra. Programjukban nem "délibábos jövőt" ígérnének, hanem reformokat, amelyekben a magyar állam végre nem a felemelkedés akadálya, hanem a motorja lehetne.

Mint mondta, az állam nem tud a társadalom helyett értéket teremteni, de képes megakadályozni "óriási méretével és farkasétvágyával" a fejlődést. Nem erős és mindenható, hanem okos államra van szükség, amely "nem pusztán kampányfogás" – fűzte hozzá a politikus.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó