2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Esték a szakurák alatt

Szakura Feszt–2010 címmel idén másodízben rendeznek Ungváron nemzetközi zenei-művészeti fesztivált. Mint azt a szervezők, Vaszil Csajkovics és Oleg Burdukov sajtótájékoztatójukon elmondták, a seregszemlét egyfajta télbúcsúztató, turistacsalogató gyanánt hívták életre. Céljuk az, hogy bebizonyítsák, a megyeszékhely képes nemzetközi színvonalú akciókat szervezni és lebonyolítani. Szándékuk szerint Ungvárt egy multikulturális európai város rangjára emelnék, mely nem csupán építészeti remekeivel, valamint múzeumaival képes vonzani a látogatókat, de legkülönfélébb kulturális összejöveteleivel is.

A színes rendezvénysorozatot idén is a város büszkeségének számító szakurák, más néven japán cseresznye virágzásához igazították, hogy a hozzánk látogató turisták is gyönyörködhessenek a XX. század elején prágai botanikusok által hozzánk betelepített növényekben. Az egyhetes kavalkád során számtalan művészeti, ökológiai és egyéb rendezvény szórakoztatja majd az érdeklődőket.

Első akkordként a szervezők a tavalyiak után újabb, a tervek szerint 25–50 szakurát ültetnek el a Pravoszláv sétányon, mely ültetvény 2020-ra Európa leghosszabb ilyen sétányává válna. A Tiszta város akció már 2009-ben bebizonyította, hogy számos, a megyeszékhelyért felelősséget érző ember él itt, akik tevőlegesen is hozzájárulnak ahhoz, hogy környezetük élhetőbb legyen. Közel ötezren vettek részt az akkori nagytakarításban, több száz virág kiültetésében, a szemét begyűjtésében, ezzel is barátságosabbá és vonzóbbá téve Ungvárt az ideérkező külföldiek számára. Remélhetőleg idén még többen csatlakoznak az önkéntesekhez. Az Esték a szakurák alatt művészeti rendezvény keretében a legváltozatosabb műfajokkal várják az érdeklődőket. Lesz gyereknap rajzkiállítással, bábelőadás, a Petőfi téren felállított színpadon egymást váltják a helyi és már befutott ukrajnai könnyűzenei előadók, kamarakoncertek, képzőművészeti kiállítások, a Blitz moderntánc stúdió nagyszabású koncertje szórakoztatja a rendezvényekre kilátogatókat. A részletes programot később hozzák nyilvánosságra.

Meggyőződésünk, hogy az évente megrendezésre kerülő fesztivállal megélénkíthetjük a város turisztikai forgalmát, fellendíthetjük többek között a vendéglátó-, a szórakoztatóipart, más vállalkozási formákat – fejtette ki Vaszil Csajkovics.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó