2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Többen vagyunk

Kárpátalja összlakossága a legfrissebb felmérés szerint közel egymillió- kétszázötvenezer fő. Az éves növekedés meghaladja az ezerötszázat, ami mindenekelőtt a természetes szaporulatnak köszönhető, hiszen a mért időszakban is ezerrel több újszülött jött a világra, mint ahány személy elhalálozott. A mért időszak alatt Kárpátalján 99 halvaszületett csecsemőt jegyeztek fel és 224 óvodás kornál fiatalabb gyermek halt meg, többségük valamilyen gyógyíthatatlan betegség következtében.

A szaporulat a Volóci, a Perecsenyi és a Rahói járásban a legmagasabb, ezer lakosra számítva 16,1–16,6 fő. A középkategóriába Huszt, Csap, valamint az Ungvári, a Munkácsi, a Nagyszőlősi, a Técsői, a Huszti, az Ilosvai, a Szolyvai, az Ökörmezői és a Nagybereznai járás tartozik, ahol az átlag 13,7 és 16,0 között mozog. Feltűnő, ám az urbanizáció hatásaként egyáltalán nem meglepő, hogy a nagyobb városokban – Ungvár, Munkács és Beregszász, de ide csatlakozott a Beregszászi járás is – a legalacsonyabb: az ezer lakosra eső születések száma (10,9–11,3). A megyei átlag ugyanebben a vetületben: 14,8.

Beregszászban, a Beregszászi, a Munkácsi, a Perecsenyi és a Nagybereznai járásban távoztak legtöbben az élők sorából. Ezer lakosra kivetítve átlagosan 14,9–16,6 fő. Ungváron, Munkácson, Csapon, valamint az Ilosvai és a Técsői járásban viszont a megyei átlagnál (ezer lakosra számítva 12,5) kevesebben haltak meg a legutóbbi tizenkét hónap alatt.

Ugyanezen időszak alatt 467 személlyel kevesebben távoztak a másvilágra, mint egy évvel korábban, ami 3,2 százalékos csökkenésnek felel meg. A halált kiváltó okok nem sokat változtak: többségében betegség, végelgyengülés. Légúti és vérkeringési elégtelenség, illetve különböző szervi megbetegedések következtében kevesebben hunytak el, mint a korábbi években.

(n. sz.)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó