2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Eljön-e a vers reneszánsza?

Valamikor a költők valódi véleményformálók voltak, s egy-egy vers megírásával eseményeket tudtak elindítani. A poéták a maguk idején – mai szóhasználattal élve – sztároknak számítottak. Ma ez már nincs így.

– Mennyire változott meg a vers szerepe?

– Való igaz, hogy a nagy költők egy-egy versének megjelenése eseménynek számított. Különösen igaz ez Petőfire az 1848-as forradalom idején, József Attila Születésnapomra című költeményéből pedig bírósági ügy lett. A poéták üzenete persze tetszést és nemtetszést egyaránt kiváltott, például Ady Endrét is nagyon sokan támadták. De ő vitte a maga vonalát, s meg volt győződve a saját igazáról, s alkotásaiban ezt az igazat hirdette. A vers óriási szerepe mára visszaszorult, aminek oka, hogy a költők mögül elfogyott az olvasóközönség.

– Mikor kezdődött a folyamat? Az 1960–70-es években?

– Később. Még a peresztrojka idején is komoly volt az érdeklődés.

– Miben látja a vers funkcióját?

– Szeretnék olyan versekkel találkozni, amelyeket egymásnak adogatnának az emberek. Sajnos, kevés ilyen mű van. S hogy mi a feladatuk? Kárpátaljai, de összmagyar viszonylatban is az, hogy ébressze a nemzettudatot, a hazaszeretetet, az emberséget, az erkölcsöt. Mindig is ez volt a költészet általános küldetése, hivatása, s ez is marad. Ezek örök értékek, amelyek nem változnak, mert nem változhatnak. Csak vannak időszakok, amikor háttérbe szorulnak.

– Mikor jöhet el a vers reneszánsza?

– Nehéz megválaszolni. Szeretném hinni, hogy lesz, de évtizedek kellenek hozzá. Ehhez elsősorban arra lenne szükség, hogy sokkal kevésbé az anyagiak előteremtése foglalja le az embereket, s akkor lenne idő a szellemiekre is. Fontos, hogy rendeződjön a könyvkiadás. Amióta az állam kivonult, a szponzoroktól függ minden. Egy-egy kötet alacsony példányszámban jelenik meg, s az szinte csak a szakmabeliekhez jut el, a nagyközönséghez nem.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó