2010. április 10., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 53. (916.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Verecke ismét célkeresztben

Alig több mint egy év után ismét meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet. Az esetet Ötvös Sándor idegenvezető, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) huszti járási szervezetének elnöke fedezte fel vasárnap, aki egy 44 fős mosonmagyaróvári turistacsoporttal kívánt tisztelegni az ősök emléke előtt. Ehelyett megdöbbentő látvány fogadta őket...

– Délután három óra körül értünk fel a hágóra. Előtte éppen azt magyaráztam a főként pedagógusokból álló társaságnak, hogy az utóbbi időben nem történt semmilyen gyalázat. Nagy megdöbbenésünkre azonban hihetetlen látvány tárult elénk – mondja Ötvös Sándor. – Valakik gázolajjal öntötték le az emlékművet, és felgyújtották. A koszorúk elégtek. Ekkor már nem füstölt, de az égett gázolaj szaga borzasztó volt. Az oltárkövet, melynek az egyik oldalán lévő kereszt valósággal szétporladt, illetve az egész emlékmű alsó részét korom fedte. Látható volt, hogy mielőtt felgyújtották volna, valamilyen eszközzel ismét megpróbálták szétverni, szétfeszíteni.

Mint azt Ötvös Sándor elmondta, ami a kezük ügyébe került, illetve ágakból készített nyírfaseprűvel amennyire tudták, eltakarították az égés maradványait.

De az alkotás alapos tisztításra szorul. A magyarországi turisták nagyon sok fényképet készítettek. Az egyik újságíró megígérte, a szörnyű tettet megírja a Kisalföld című lapba. Egyöntetű volt a véleményük: minél többször gyalázzák meg, annál többször és annál többen jönnek majd.

Szerkesztőségünk telefonon megkereste a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusát. Viczián Tamás konzul tájékoztatása szerint a külképviselet nem rendelkezett információval a brutális rongálásról. Volodimir Barnics, a volóci járási rendőrség vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben eddig semmilyen bejelentést nem kaptak.

B. Cs. – T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó