2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Mitől pörög jobban a "processzor"?

Hamarosan itt az érettségi és a vizsgák ideje, de biztosan túl vagytok már egy-két komolyabb témazárón. Lássuk, mit fogyasszunk, hogy jobban fogjon az agyunk?

A szakemberek gyógyteákra esküsznek. Ezek közül is a zöldtea viszi a prímet. Nemcsak élénkít, hanem egyszerre meg is nyugtat. Rendszeres fogyasztása esetén azt fogod észrevenni, hogy kávéra már egyáltalán nincs is szükséged. A fáradékonyság ellen kitűnő a galagonya tea. Ha túl vagy terhelve, s eluralkodott rajtad a stressz, jó hatással lesz rád. De próbáld ki a levendula teát is, ami nem csak oldja a feszültséget, hanem meg is nyugtat, közvetlenül az idegrendszeredre fejti ki a hatását.

Nem árt, ha van nálad egy kis csoki. Ezt inkább tényleg csak a nagyobb dolgozatok, komolyabb vizsgák alkalmával vezesd be, mert ha naponta sokat fogyasztasz belőle, azt veszed majd észre, hogy elgurulsz... Ráadásul a hízáson kívül a túlzott fogyasztása más, belső problémák okozója is lehet. Kis adagban viszont endorfint szabadít fel a szervezetedben, ettől jó kedved és több energiád lesz. Elsősorban a tej- és étcsoki a javallott, amiben több a kakaó.

Ha nem annyira kedveled a csokit, kitűnő agyserkentő a szőlőcukor is. Az egyszerű cukrok csoportjába tartozik, így a szervezet hamar le tudja bontani, ezáltal te is gyorsan energiához jutsz. Vizsgák előtt majdhogynem kötelező, mert azonnal energiát juttat el az agysejtjeidhez. De nem árt vigyázni vele, mert ez is hizlal!

A víz talán minden közül a legfontosabb. Nem véletlenül tesznek ki az asztalokra minden konferencián, tárgyaláson egy-egy üveg ásványvizet. Ha úgy érzed, hogy nem fog már az agyad, kortyolj belőle párat. Valószínűleg egy kicsit kiszáradtál, s ezt az agyad is megérezte, de így fel tudod frissíteni, s újra teljes intenzitással dolgozhatsz!

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó