2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Med+Info
A feledékenység a vérünkben van

Egy fehérje a felelős, ha nem találjuk a lakáskulcsot.

Német kutatók megfejtették, a vérben lévő egyik fehérje összefüggésben lehet azzal, hogy egyes emberek feledékenyebbek és szétszórtabbak másoknál. A korlátozott koordinált gondolkodás a vérben lévő C-reaktív protein (CRP) viszonylag magas szintjével és az agyban lévő idegrostok bizonyos elváltozásával jár együtt. Egyelőre még nem világos, hogy a fehérje valóban kiváltó oka, vagy csak jele a szétszórtságnak, olvasható a Neurology című folyóiratban.

A kutatásban részt vevő 447 ember átlagéletkora 63 év volt, az alanyok egyikénél sem jelentkeztek korábban olyan betegségek, mint a szélütés vagy demencia. A vizsgálatok kimutatták, hogy minél magasabb volt a vérben a CRP aránya, annál inkább feledékeny és szétszórt volt az illető. Szakértők szerint a CRP-szintet csökkenteni lehet gyógyszerekkel, testmozgással és a testsúly kordában tartásával. Az azonban még további tanulmányozásra szorul, hogy a fehérje szintjének csökkenése javítja-e a kognitív képességeket.

Aki szegény – fiatalon hal meg

A szívbetegség a leggyakoribb halálozási ok a fejlődő világban is.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a halálozási statisztikák első helyére kerültek, de a szegényebb országokban a végzetes kimenetel lényegesen fiatalabb korban következik be, mint a jómódúakban. Szív- és érrendszeri betegségek következtében évente becslések szerint 16,7 millió ember hal meg, 80 százalékuk alacsony nemzeti jövedelmű országokban. A statisztika alapján a halálozásnak lényegesen nagyobb része következik be munkaképes életkorban Brazíliában, Indiában és Dél-Afrikában, mint az Egyesült Államokban vagy Portugáliában. A halálhoz vezető betegségek aránya is nagymértékben változik. Az agyi katasztrófák vagy a rosszindulatú daganatos betegségek kiváltotta esetek aránya hirtelen megugrott.

Hasonló gondok vannak Dél-Afrikában is. Sok a fertőző betegség, például az AIDS, de a nem fertőző betegségek gyakorisága is ijesztően növekszik abban a társadalomban. A szív- és érrendszeri halálok Kelet-Európában, Ázsia egyes részeiben, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a legmagasabb. Nagy különbségek láthatók: miközben Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban csökken a halálozás, Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában növekszik.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó