2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
A húsvéti nyuszi nem hozott szerencsét
Sorsdöntőnek ígérkező két hazai fellépés előtt a Zaki

Annak ellenére, hogy a jó nevű Dnyipro a bronzéremért és a nemzetközi kupaszereplésért küzd, a Zakarpattya ellenben a kiesés elkerüléséért, mégsem tűnt teljesen kilátástalannak az ungváriak dnyipropetrovszki fellépése. S bár a pontszerzés végül elmaradt, különösebben nincs értelme kritizálni játékosainkat.

Az erőviszonyok alapján országos egyesnek tűnt a Dnyipro új arénájában rendezett összecsapás végkimenetele. A vérmesebb ungvári drukkereknek azonban eszükbe juthatott, hogy korábban azért sikerült megtréfálni a nagy múltú alakulatot. Volt rá példa, igaz még Viktor Rjasko edzősködése idején, hogy a Zaki vendégként verte 3–0-ra a már akkor is válogatott játékosokra épülő Dnyeper-parti gárdát. De a legutóbbi élvonalban töltött szezonban is inkább mi lehettünk elégedettebbek az egymás elleni bajnokik után. A 2007/’08-as idényben Dnyipropetrovszkban 0–0-ra, Ungváron pedig 1–1-re végzett a két csapat. A legutóbbi két meccsen viszont már nem sok mindennek tapsolhattunk. Tavaly ősszel előbb kupameccsen nyertek Ungváron 3–2-re Volodimir Bezszonov tanítványai, majd a korábbi gólkirály, Homenyuk duplájával a bajnokin is ők győztek.

A Dnyipro számára kedvező sorozat most tovább folytatódott. Az öt régebbi és jelenlegi ukrán válogatott futballistát – Ruszol, Kravcsenko, Nazarenko, Kalinicsenko, Szeleznyov – a kezdőjében felvonultató Dnyipro csak egy szerencsésnek mondható találattal múlta felül a derekasan küzdő Ung-partiakat. Mindenesetre Igor Gamula gárdája végig nagy elánnal harcolt esélyesebb vendéglátójával szemben, pedig nem is a legerősebb összeállításában vette fel a harcot, miután Bolohan eltiltás, Ruben Gomes pedig sérülés miatt kényszerült kihagyni a meccset. Ám az őket helyettesítők és a többi pályára lépő játékos (Babenko – Komarnickij, Maligin (Alekszejev, 85. p), Hausi, Leandro, Rajcevic – Trisovic (Liszicin, 68. p), Mikuljak (Nevuche, 56. p), Bojko, Ivanov – Davidov) a kilencven perc nagy részében egyenrangú partnere volt riválisának. Olyannyira, hogy az első tíz percben háromszor is veszélyeztette a Sahtart és a Szpartak Moszkvát is megjárt Lastuvka kapuját. Némi szerencsével Bojko, Maligin és Davidov lövése közül bármelyik beakadhatott volna. A hazaiak első komoly helyzetére egészen a 29. percig kellett várni, ekkor az ex-ungvári védő, Cseberjacsko hagyott ki hatalmas ziccert. A mérkőzés egyetlen gólját végül a 2006-os németországi vb-n a válogatott színeiben gólt is jegyző Makszim Kalinicsenko szerezte a 49. percben, amire a vendégek nem tudtak válaszolni, bár egy-két momentumuk azért adódott.

A lefújás után Bezszonov, a Dnyipro mestere elismerte, igen nehezen csikarták ki a győzelmet, s elismerően nyilatkozott a Zakarpattya játékosainak küzdeni tudásáról. Gamula pedig ugyan joggal szomorkodott a vereség miatt, de feltehetően nem járt messze az igazságtól, mikor azt mondta, ha a hátralévő meccseken is hasonló felfogásban képes játszani csapata, akkor még egészen biztosan örülhetünk sokat érő győzelmeknek. Mindenesetre csapatunkra most két igen fontos bajnoki találkozó vár. Április 11-én az élmezőnyben tanyázó lembergi Kárpáti látogat megyeszékhelyünkre, rá négy napra pedig, április15-én a kiesés rémétől még szintén fenyegetett Odessza csapata jön hozzánk.

A hazai Premier Liga 23. fordulójának legnagyobb meglepetését a sereghajtó Krivbasz szolgáltatta donecki győzelmével, így aztán teljesen négyesélyes a bennmaradásért vívott küzdelem. Eredmények: Kárpáti–Csornomorec 1–1 (Batista – Sausedo), Metaliszt–Tavrija 1–1 (Coelho – Idahor), Metalurg Doneck–Krivbasz 0–1 (Varankov), Dnyipro–FK Zakarpattya 1–0 (Kalinicsenko), Vorszkla–Iljicsivec 3–0 (Jarmas, Markoski-2), Arszenal–Metalurg Zaporizzsja 2–0 (Sackih, Bogdanov), Zorja–Dinamo 0–2 (Jarmolenko-2), Obolony–Sahtar 0–1 (Srna).

Az élmezőny és az alsóház állása: 1. Sahtar 58 pont, 2. Dinamo 56, 3. Metaliszt 45, 4. Dnyipro 42...13. Csornomorec 20, 14. FK Zakarpattya 17, 15. Zorja 16, 16. Krivbasz 14.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó