2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Válságkezelő bizottság alakult

A megyei közigazgatás elnökének vezetésével gazdasági válságkezelő bizottság alakult, amelynek titkára Volodimir Hoblik lett, tudatta a médiával a közigazgatás sajtószolgálata. A gréniumban Viktor Lukecsa, a közigazgatás elnökhelyettese, Mihajlo Popovics, a közigazgatási apparátus vezetője, a közigazgatás több osztályvezetője, a megyei tanács képviselői és tudományos munkatársak kaptak helyet. Feladatuk a hatékony reformok bevezetése, a pénzügyi és gazdasági krízis felszámolása, a megye gazdasági fellendítése, a lakosság életszínvonalának emelése.

Bor- és mézfesztivál Ungváron

Május elsején és másodikán nemzetközi méz- és borfesztivált rendeznek a megyeszékhelyen. A legfontosabb események színhelye a megyei bábszínház előtti Színház tér lesz, ahol az előselejtezőn versenyképesnek ítélt termékek kerülnek a nagyérdemű elé. A szakmai zsűri az európai szokásokhoz alkalmazkodva pontoz, s az összesített eredmények alapján ítéli oda az arany-, az ezüst- és a bronzérmeket.

Megbüntetik, aki nem oltat

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, rendeletet hoz, melynek értelmében megbírságolják azokat a szülőket, akik lemondanak gyermekük védőoltásáról, írja az ua-reporter Ljudmila Cserniseva országos főimmunológusra hivatkozva. Az intézkedést azzal indokolják, hogy az elmúlt évben háromszor többen ellenezték újszülött csecsemőjük vakcinációját, amit elsősorban az oltóanyag minőségével kapcsolatos bizalmatlanságukkal magyaráztak.

Tizenhét év illegalitásban

Tizenhét éven át élt illegálisan Ukrajnában az az örmény férfi, akit tiltott határátkelés közben fogott el a Csapi Határőrosztag egyik őrjárata Ókemence térségében. Az ötvenhárom éves férfi ma már érvénytelen szovjet személyi igazolványt mutatott fel az őt elfogó katonáknak. Elmondása szerint rövid ideig az ország déli megyéiben tartózkodott, majd Szolyvára költözött, ahol több mint egy évtizede él illegálisan. Iratai nem lévén törvénytelen úton próbált meg átjutni Szlovákiába, ahonnan Olaszországba utazott volna, tájékoztatta lapunkat a határőrség sajtószolgálata.

Megtorpanó NATO-közeledés

Viktor Janukovics államfő rendeleti úton feloszlatta az elődje által felállított bizottságot, amelynek feladata volt előkészíteni Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

Janukovics azzal indokolta a Viktor Juscsenko által 2006-ban létrehozott bizottság megszüntetését, hogy az ukrán közvélemény tekintélyes része ellenzi a NATO-tagságot. Az elnök többször is hangoztatta, hogy országának nem szabad elköteleznie magát.

Külügyminiszteri találka

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még a héten Ukrajnába utazik hivatalos látogatás céljából.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Lavrov találkozik ukrán kollégájával, a korábban Moszkvában nagykövetként tevékenykedő Kosztyantin Hriscsenkóval. Az ülés során az Azovi–Kercs-kérdés megoldásáról, határrendészeti és konzuli kérdésekről, nemzetközi szervezetek együttműködéséről, valamint regionális konfliktusok rendezéséről fognak tárgyalni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó