2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Forrongó indulatok Bangkokban...

A thaiföldi "vörös inges" tüntetők egy csoportja tegnap délután a rendőrkordont áttörve behatolt a bangkoki parlament területére. A törvényhozás épületéből helikopterrel mentették a honatyákat, jelentette a helyszínről több hírügynökség. Egy Black Hawk típusú helikopter szállt le a parlament területén öt géppisztolyos katonával, és elszállított több minisztert és képviselőt.

Előző nap több tízezer "vörös inges" árasztotta el a főváros, Bangkok utcáit. A demonstrálók szombat óta tartják megszállva a főváros turisták által látogatott központi negyedét, ahol számos luxushotel, bevásárlóközpont és bank található.

Thakszin Sinavatra száműzetésben élő megbuktatott kormányfő hívei több hete tüntetnek a fővárosban Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali távozását és új választások kiírását követelve. A thaiföldi kormány beadványban kérte a bangkoki bíróságtól a több tízezer "vörös inges" ellenzéki tüntetésének leállítását.


... és Biskekben

Szerdán másutt is forrtak az indulatok, sőt, emberéleteket is követeltek a zavargások. A rendőrség tüzet nyitott a kirgiz fővárosban, Biskekben tüntető ellenzékiekre, öten meghaltak – jelentették újságírók a helyszínről.

Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelve több mint ötezer tüntető gyűlt össze a kormány épületénél, és összecsaptak a rendőrökkel.

"Öt holttest fekszik a téren. Sok a vér" – jelentette a brit hírügynökség fotóriportere a helyszínről. Rendkívüli állapotot hirdetett ki a kirgiz főváros polgármesteri hivatala szerdán, miután a rohamrendőrség összecsapott a Kurmanbek Bakijev elnök távozását követelő tüntetőkkel – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az összecsapásban nem végleges adatok szerint mintegy 90 ember sebesült meg, közölték meg nem nevezett kirgiz illetékesek.

Az észak-kirgizisztáni Talaszban, ahol szerdán második napja tartanak az ellenzéki megmozdulások, a tüntetők túszul ejtették Akilbek Dzsa-parov első miniszterelnök-helyettest – jelentette az egyik kirgiz hírügynökség.

Annyit lehet tudni, hogy a kirgiz rendőrség szerdán megkezdte a Kurmanbek Bakijev elnök távozását és az energiahordozók árának csökkentését követelő több ezer ellenzéki tüntető oszlatását Biskekben a kormány épületénél.

Újságírók helyszíni tudósítása szerint Biskek főterén hang-fény gránátok hangja hallatszott, más újságírók fegyverropogásról számoltak be. A rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen. A nyugtalanság átterjedt az ország középső részén fekvő Narinra is, az Afganisztánhoz való közelsége miatt Oroszország és az Egyesült Államok által egyaránt stratégiai fontosságúnak tekintett volt szovjet köztársaság viszonylagos stabilitását fenyegetve.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó