2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Háromszéki kulturális nagykövet

Háromszéket népszerűsítő kulturális nagykövet lett Dancs Annamari (a képen) sepsiszentgyörgyi énekesnő. A művész a napokban érkezett haza kanadai turnéjáról, ahol nem csupán koncertezett, hanem Háromszék utazó kulturális nagyköveteként a térséget is népszerűsítette. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Dancs Annamari sajtótájékoztatójukon értékelték Sepsiszentgyörgyön a turné eredményeit. Tamás Sándor elmondta: a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki önkormányzatok nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki Dancs Annamarival, azért is nevezték ki Háromszék utazó kulturális nagykövetének, mert minden koncertjének a színhelyére szülőföldje jó hírét viszi. Az önkormányzat ilyenkor szórólapokat, turisztikai és ismeretterjesztő anyagokat, filmeket, diákat küld vele.

Az énekesnő Torontóban és Calgaryban lépett fel és mint elmondta, mindenütt lelkes közönség fogadta könnyűzenei és operettműsorát. A találkozások során sokat mesélt pályafutásáról, a háromszéki tájak, turisztikai látványosságok szépségeiről.

"A Kanadába kitelepedett magyarok és románok közül sokan már évek óta nem jártak itthon, ezért kíváncsiak voltak, mi történik, mi változott" – idézte fel az énekesnő. Sok kanadai a nyáron készül Erdélybe, de általában Kolozsvárra és Kalotaszegre tervezték a látogatást, de sikerült meggyőzni őket, hogy a Székelyföldre, Háromszékre is ellátogassanak.

Dancs Annamari egyébként a korábbiakban is népszerűsítette szűkebb hazáját, ezért is indította őt a 2008. november 30-án rendezett romániai parlamenti választásokon az RMDSZ. Az Erdélyből elszármazott magyarok külföldön élő diaszpórájának egyéni választókerületében szállt versenybe a képviselői mandátumért. Bár nem jutott be Románia törvényhozó testületébe, azóta is folytatja kulturális misszióját.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó