2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Orosz gázár: drágulás után csökkenés?

Miközben az új ukrán vezetés minden követ megmozgat az orosz gázár mérséklése érdekében, áprilisban az tovább emelkedik. A tavaly januárban aláírt kétoldalú megállapodásból kifolyólag Ukrajna jelenleg többet fizet a Gazpromnak, mint például Németország. Ugyanakkor reális az esélye annak, hogy már májusban jelentősen csökkenhet a tarifa.

Viktor Janukovics államfő és Mikola Azarov kormányfő minden lehetséges alkalommal emlékeztet arra, hogy az indokolatlanul magas gázárért az előző vezetést, és személyesen Julija Timosenko volt miniszterelnököt terheli a felelősség, amiért 2009 januárjában a Naftogaz egy igencsak előnytelen, ráadásul tíz évre szóló megállapodást kötött a Gazprommal. Ezen "örökség" értelmében a második negyedévtől Ukrajnának mintegy 25 dollárral kell többet fizetnie mint az év első három hónapjában, így áprilistól már 330 dollár körül mozog ezer köbméter orosz földgáz ára. Az elnök és a kormány ezt a folyamatot szeretné mihamarabb visszafordítani, hiszen a magas energiaárak gúzsba kötik a gazdaságot.

Amint arról már beszámoltak a híradások, Viktor Janukovics hétfői egynapos oroszországi vizitje is ezt a lobbit szolgálta. Az elnököt orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev a Gorki állami rezidencián fogadta. A kötetlen légkörű, négyszemközti megbeszélésüket a Medvegyev nosztalgikus Pobedáján tett autózás színesítette, a volán mögött maga a vendéglátó foglalt helyet. A találkozóról kiadott hivatalos közlemény ugyan semmi konkrétumot nem tartalmazott, ám később kiszivárgott, a két vezető mégiscsak az orosz energia tarifájának csökkentéséről tárgyalt. Az világos, hogy Moszkva köszönömért nem tesz szívességet Kijevnek, cserébe jól jövedelmező piaci lehetőségeket remél. Ilyen lehet az ukrajnai energia tranzitrendszer működtetésébe bevont orosz jelenlét, vagy például az, hogy Ukrajnában orosz beruházással épülne meg két atomreaktor.

Hivatalos formában az ukrán kabinet várhatóan a hónap közepéig készíti el ajánlatait a Kreml számára, amit az április 15-én esedékes kormányközi bizottsági ülésen vitathatnak meg Moszkvában, ám érdemi előrelépést a szakértők csak a május elejére tervezett Janukovics–Medvegyev találkozótól várnak. Közben az ukrán elnök tegnap Kazahsztánba utazott, ahol Nurszultan Nazarbajev államfővel folytat kétoldalú megbeszéléseket. Az elnöki hivatal nem titkolta, a gázszállítások lehetőségéről is szó esik majd Asztanában.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó