2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Amit tudni kell a gyerekek külföldi utaztatásáról

Közeleg a nyári vakáció. Ilyenkor sok kárpátaljai család megy gyerekekkel külföldre. A kiskorúak utaztatásának szabályaival azonban sokan nincsenek tisztában. A határátkeléskor emiatt rengeteg kellemetlenség adódik.

Szerhij Brovko, a Csapi Határőrosztag sajtótitkára szerint sokszor előfordul, hogy a kiskorú lejárt útlevéllel rendelkezik, nincs az adott országba szóló beutazási vízuma, hiányzik a fényképe a szülők úti okmányából.

Tehát, aki gyerekekkel utazik, tartsa szem előtt az előírásokat. A szóvivő szerint a legfontosabb a kiskorú számára kiállított, érvényes útlevél. Ha ez nincs, akkor az adatainak és fényképének szerepelnie kell a szülők egyikének útlevelében. A fotót az ötödik életév elérését követően kötelező beragasztani. Amennyiben Oroszországba kívánnak ellátogatni, a kiskorú számára elegendő a keresztlevél.

A tizenhat évesnél fiatalabbak esetében az egyik szülővel utazók számára kötelező az apa vagy az anya közjegyző által kiállított hivatalos, az utazás és a külországban való tartózkodás időtartamára szóló beleegyezése.

Nincs szükség az említett beleegyezésre, amennyiben az egyik szülő nem ukrán állampolgár vagy hontalan személy és nincs jelen a határátkeléskor, de a hovatartozásáról szóló adat szerepel a kiskorú születési bizonyítványában. Ugyanez a helyzet, ha a gyerek vagy a vele tartó szülő úti okmányában szerepel a bejegyzés, mely igazolja, hogy a másik hozzátartozó külföldi letelepedési engedéllyel rendelkező ukrán állampolgár, illetve szerepel az adott államban lévő ukrán külképviselet konzuli nyilvántartásában.

Nincs szükség a beleegyezésre, ha a gyerekkel tartó hozzátartozó felmutatja a másik szülő halotti bizonyítványát, vagy annak a szülői jogok gyakorlásától történt megfosztását igazoló bírósági végzést. Ha a hozzátartozók valamelyikét eltűntnek nyilvánították, avagy beszámíthatatlan, az erről szóló dokumentumot kell felmutatni. Olyan bírósági okmányt is elfogadnak, mely engedélyezi az egyik szülő beleegyezése nélküli külföldi utazást. Lányanyák esetében a lakhely szerint illetékes anyakönyvi hivatal állít ki megfelelő igazolást.

Ha a gyerek csoportos utazáson vesz részt, vagy harmadik személy, például nagyszülő társaságában van, mindkét szülő beleegyezése szükséges. Ha egyikük elhalálozott, eltűnt, vagy egyéb oknál fogva lehetetlen beszerezni a beleegyezését, a fent felsorolt iratok közül a megfelelőt kell magukhoz venni a zavartalan határátkeléshez.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó