2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Duncsák Attila kiállítása

Az ungvári születésű, Szentpétervárott diplomázó, a felvidéki Kassán letelepült Duncsák Attila festőművész nemrégiben töltötte be hetvenedik születésnapját. Ebből az alkalomból egy szép kötet jelent meg, és Kassán a művész képeiből kiállítás nyílt.

A felvidek.ma beszámolója szerint a kiállítás a ‘80-as évek közepétől mutatja be az alkotásokat. Képei sokatmondóak, beszélnek-mesélnek arról, milyen a múltja és jelene.

Legújabban a kollázs-technika jelenik meg vásznain. A hagyományos papírkollázst a mester vászonra viszi. Szakol-czay Lajos budapesti művészettörténész szerint Duncsák Attila expresszionista hevülete egy Picasso utáni – az összetört reményeket "sebzett" figurák képében megjelenítő – korszak maszkos élet-halál táncát viszi a vászonra vagy farostra. Mintha a maskara – Kárpátalja szívós megmaradás-harcát egy boldogabb élés felé fordítani igyekvő megannyi velencei lámpás – ítélkező jókedvében túl tudna lépni azokon a golgotákon, amelyek a kis és nagy közösséget (az eszme nevében összeterelt népeket) Szibéria és a gulágok jégpoklában akarták megfegyelmezni.

Életútja magyarázná eme sanyarúan víg, a bohóc mindentudásával sarkaiból kifordított világ egyetlen életes terepen – a cirkusz porondján – való tobzódását?

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó