2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hivatalos forrásból
Ki lehet tiszteletbeli véradó?

Ukrajna tiszteletbeli véradói nyugdíjuk számfejtésekor jogosultak havi járandóságuk kiegészítésére, mely összeg az egy főre számított létminimum10 százalékának felel meg. Utoljára 2009. november 1-jén változott a létminimum összege és jelenleg 701 hrivnya. Ennek megfelelően a véradók havi nyugdíja 70 hrivnya 10 kopijkával egészül ki. Ki jogosult ezen összegre?

Ukrajna ide vonatkozó törvényének 12. cikkelye értelmében azon véradók, akik legalább 40 alkalommal ingyen ajánlották fel vérüket, vagy 60 alkalommal plazma kinyerése céljából voltak donorok, függetlenül a leadás idejétől, jogosultak a tiszteletbeli véradó címre.

Az igazolvány és a vele járó jelvény kiadásának rendjét a Miniszteri Kabinet 1999. május 10-én kelt 796. számú rendelete szabályozza. Az illető nevét, lakcímét, születési dátumát tartalmazó igazolvány kiadását a vérátömlesztő intézmény kezdeményezi az illetékes megyei egészségügyi főosztálynál. Pozitív elbírálás esetén az okiratot a főosztályvezető nyújtja át a véradónak, esetleg az általa meghatalmazott személynek. A tiszteletbeli címmel járó nyugdíjkiegészítés a szovjet rendszer idején kiállított igazolványokra is jár.

A tiszteletbeli véradók számára a Vöröskereszt által kiállított igazolványok után viszont nem jár kiegészítés.

Okszana Olefir,

a megyei Nyugdíjalap főszakembere

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó