2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Módosult a felvételi rend

Dmitro Tabacsnik a napokban látta el kézjegyével az idei felvételi szabályzatról szóló módosító rendeletet.

Az oktatási és tudományos miniszter által kiadott 243. számú határozat értelmében az egyetemekre és főiskolákra jelentkezőknek az emelt szintű érettségin szerzett pontjai mellé az érettségi bizonyítvány átlagát is hozzáadják. Utóbbit szintén a 200 pontos rendszerben számítják majd ki.

Minden felsőoktatási tanintézetben nem szaktantárgyból 124-nél kevesebb pontszám is elégséges, azzal a kitétellel, hogy a szaktantárgy nem lehet kevesebb 170 pontnál. Például aki fizika szakon szeretne tanulni, s ukrán nyelv és irodalomból mindössze 120 pontja van, de matematikából és fizikából több mint 170, nyugodtan jelentkezhet a felvételire. A szaktárca vezetője külön kitért arra is, hogy az emelt szintű érettségit idén a nemzetiségi iskolák végzősei a választott nyelven írhatják, ez alól az ukrán nyelv és irodalom, illetve az idegen nyelv a kivétel.

Azok a fiatalok, akik 2008 és 2009-ben már tettek emelt szintű érettségit, és rendelkeznek az Ukrán Tudásfelmérő Központ által kiadott minőségi bizonyítvánnyal (szertifikáttal) a tavaly és tavalyelőtt szerzett pontokkal szintén pályázhatnak az idei felvételin. Akik 2007-nél korábban végezték az iskolát, azok jogot kapnak arra, hogy az egyetemeken és főiskolákon tegyék le a felvételi vizsgákat, de csak a levelező tagozatra jelentkezhetnek. Akik a korábbi években nem voltak ukrán nyelv és irodalomból osztályozva, azok anyanyelven írhatnak majd felvételit.

Tabacsnik korlátozta a választható tanintézetek és szakirányok számát is. Egy felvételiző öt egyetemre vagy főiskolára jelentkezhet egyidejűleg, és csak három szakirányból választhat a tanintézeten belül.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó