2010. április 8., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 51-52. (914-915.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Szempont
Létezik-e földrengés-előrejelzés?

Az idén három pusztító erejű földrengés rázta meg a világ egy-egy részét. Haitin, Chilében és legutóbb Szumátra szigetén volt hetes fokozatot meghaladó földmozgás.

– Ismereteink szerint mi sem lehetünk teljesen nyugodtak.

–Tudvalévő, hogy megyénk is szeizmikus zónában fekszik. Ukrajnában egyébként két ilyen fokozottan veszélyes terület van: az egyik Kárpátalja, a másik pedig a Krím. A Kárpátok voltaképp fiatal geológiai képződmény, még formálódik, alakulgat, s ez bizony magában hordozza a földrengésveszélyt. A Haitin történthez hasonló mozgás azonban nem valószínű. Kárpátalján az elmúlt évszázadban a legnagyobb földmozgások a 12-es fokozatú Richter-skálán 7-es erősségűek voltak. Ilyet mértek a század legelején Szolyván és Beregszászban, 1926-ban Taracközön, tíz évvel később pedig Técsőn. 1982-ben Csapot rázta meg egy 5-ös erősségű földmozgás, ami, bár enyhén, de a megyeszékhelyen is érezhető volt. 1999 elején 5-ös fokozatút észleltek Királyházán és Nevetlenfaluban. Ez utóbbit a szomszédos Romániában, Halminál húzódó törésvonal idézhette elő. Hasonló, veszélyt hordozó törésvonal egyébként még az Ungvárhoz közeli szlovákiai Eperjes, valamint Csap és Szolyva térségében van.

– Van-e magyarázat mindezekre?

– A föld mélyében végbemenő fizikai folyamatok, mozgások hol gyengülnek, hol pedig felerősödnek. Ilyenkor hatalmas energiák szabadulnak fel. Hogy miért épp akkor történnek amikor, arra nincs egyértelmű magyarázat. Vidékünkön például jelenleg nyugodt a föld mélye, de az itt húzódó törésvonalak mentén bármikor előfordulhatnak rengések.

– Miért nem tudják előre jelezni a katasztrófát?

– Az állatok állítólag megérzik a közeledtét. Fura viselkedésükből esetleg lehetne következtetni. Olyan műszert azonban még nem alkotott a tudomány, mellyel órákkal vagy akár csak percekkel előre jelezni lehetne a földrengést.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó