2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Ok az ünneplésre

Amit a kárpátaljai magyarság hol szorongva, hol a szokottnál is türelmetlenebbül várt, bekövetkezett. Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományos miniszter hivatalba lépése után nem sokkal bejelentette: anyanyelven tehetik le a nemzetiségi iskolák végzősei az emelt szintű érettségit. A döntés ékes cáfolata mindannak, amiről a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetősége korábban vizionált.

Először is végérvényesen megdőlt az az általuk sugallt általános hamis tétel, mely szerint egyedül a kulturális szövetség képviseli megfelelően a kárpátaljai magyarság érdekeit, a közösség csak az ő útmutatásuk alapján hozhat bölcs döntést, például választások idején, s kizárólag a KMKSZ vezetésével tudja biztosítani fennmaradásának alapvető feltételeit. Ne feledjük: a szervezet 2005 óta a hatalom része, s minden magyarellenes kormányintézkedés dacára sem lépett ki belőle. Bár a rendeletek ellen nyilatkozott, ám amikor a kárpátaljai magyarság érdeke és néhány vezetőjük betöltött pozíciója között kellett választani, mérlegük nyelve az utóbbi felé billent. E posztokon kívül egyéb "eredményt" nemigen tudnak felmutatni, ha csak nem tekintik dicsőségnek azt, hogy 2004-ben Viktor Juscsenko, 2006-ban és 2007-ben a Nasa Ukrajina "húzta be őket a csőbe", és ez 2010-ben Julija Timosenkónak is majdnem sikerült.

A miniszteri döntéssel megdőlt egy általuk sugallt konkrét hamis tétel is, nevetségessé téve egyébként egy hangzatos nyilatkozatot. A Kárpátalja című hetilap "Kovács Miklós: miért nem lettem ötödik" című írásában a KMKSZ elnöke a következőt jelentette ki: "Az a dokumentum, amelyet az UMDSZ elnöke máris aláírt, nem tartalmaz komoly engedményeket a kárpátaljai magyarság szempontjából, hacsak nem tekintjük komolynak azt a Gajdos István által emlegetett kitételt, mely az okmány aláíróinak listás helyek felajánlását helyezi kilátásba a Régiók Pártja listáján a parlamenti választások alkalmával." Nos, a Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és Viktor Janukovics által kötött választási együttműködésben szereplő anyanyelven letehető emelt szintű érettségi talán a legfontosabb, általános követelés volt, de a szerződésnek sem ez, sem az egyéb pontjai – a KMKSZ szerint – nem volt komoly ajánlatnak tekinthető. Persze kérdés, akkor mi tekinthető annak? Az pedig egyenesen megmosolyogtató, hogy Kovács Miklós egyszer amiatt sajnálkozik, hogy a kárpátaljai magyarságnak nincs parlamenti képviselete, máskor pedig azt rója fel, hogy az UMDSZ elnökének befutó helyet ajánlottak.

Ismételten kiderült: az országos szövetség hatékonyan képviseli a magyarság érdekeit, és ebben – minden rosszindulat vagy irigység dacára – képes partnereket is találni. Az anyanyelvű emelt szintű biztosítása esélyt jelent az utóbbi években elindult negatív folyamatok visszafordulására, az anyanyelvű iskolahálózat erősödésére, az identitás megőrzésére. Húsvét ünnepe a Megváltó feltámadását hirdeti. Az új rendelet a magyar oktatás feltámadását jelentheti. Kétszeresen is van miért ünnepelnünk.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó