2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Gyermekkorú bűnözők

Megyénkben több állami szerv foglalkozik a fiatalkori bűnözés problémakörével. A napokban ezek vezetői, munkatársai értékelték munkájukat.

A megyei ügyészségen megrendezett fórumon Natalija Kuzan, a fiatalkorúakkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó jogtanácsos elmondta, a múlt évben Kárpátalján 249 bűncselekményt 18 éven aluli személyek követtek el. Az esetek közül 160 sorolható a súlyos kategóriába. Ezek is aggasztó adatok, de ami az idén történik, minden korábbit felülmúl.

Az ügyészség álláspontja szerint a fiatalkorúak körében elharapózott bűnözés elsősorban a rendőrség számlájára írható. A fiatalkorúakkal foglalkozó osztály ugyanis egyre inkább elhanyagolja a bűnmegelőzési feladatokat. Natalija Kuzan elismerte, hogy a témakörben illetékes többi állami szerv sem jeleskedett.

Ivan Ruszin a fiatalkorúak körében terjedő alkoholfogyasztásra hívta fel a figyelmet. S ha csak az alkohol jelentené a problémát! Sajnos, a mai gyerekek körében más tudatmódosítóknak, így a kábítószereknek is egyre nagyobb a népszerűségük. A megye helyettes ügyésze szerint az ifjúságvédelem nem eléggé hatékony és nem a súlyának megfelelően kezeli ezt a hegyként tornyosuló problémát. A múlt évben 77 kiskorú került kórházba alkoholmérgezéssel. Az idén már 18 gyereket kellett detokszikálni. És ezek csak azok, akikről tudomást szereztek.

Az idén huszonkilenc bűncselekményt követtek el különféle tudatmódosító szerek hatása alatt lévő fiatalkorúak. Ha az illetékes szolgálatok, szervek megfelelő munkát végeznének, ezek jelentős részét meg lehetett volna előzni, vélte a szakember. Szerinte a felnőttek, de elsősorban a szülők, nevelők, pedagógusok felelősségét is meg kell állapítani. A neveltetésen ugyanis nagyon sok múlik. A rendezett családi háttérrel rendelkező, szerető gondoskodásban felnövő fiatal kiegyensúlyozott, a bűn útjára legritkább esetben tévedő személyiséggé válik.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó