2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Kézigránát a bosszú eszköze

Terrorcselekmény? Merénylet? A konkurens vállalkozó ijesztgetése? Vagy csupán a haragos elleni bosszú vezeti azokat, akik kézigránáttal támadnak mások ellen? A felsoroltak közül bármelyik lehetséges. A rendőrség ugyanis eddig egyik ilyen esetnek az elkövetőit sem találta meg.

A megyeszékhelyen az idén már négy alkalommal intéztek kézigránátos támadást bizonyos személyek otthona, egyéb ingatlanja ellen. Mintha visszatértek volna a rosszemlékű kilencvenes évek. Igaz, a rendőrség vezetői előre megjósolták, a gazdasági válság kitermeli az újabb bűnözési hullámot, mely magával hozza az erőszakos cselekmények számának látványos növekedését. Ez be is következett.

A lőfegyverek mellett a bosszú eszközeként más eszközök is megjelentek. Talán azért is válik egyre gyakoribbá a kézigránátok alkalmazása, tartják a kriminalisták, mert a repeszdarabokból nem lehet kinyomozni, honnan származik, nem marad ujjlenyomat.

Feltehetően így gondolta az a merénylő is, aki Ivan Zarevát, a megye ügyészének helyettesét támadta meg. A bűncselekmény az Ungvár vonzáskörzetében lévő Baranyában történt. Valaki harci gránátot dobott a célszemély lakóházára. Ők és a környéken lakók a robbanásra riadtak fel álmunkból. Szerencsére senki nem sérült meg. A gránát ugyanis a tetőre esett és azt rongálta meg.

Február elején az ungvári Mini kávézót próbálta valaki levegőbe repíteni. A megyei közigazgatás, a rend-őrfőkapitányság és a nemzetbiztonsági szolgálat szomszédságában lévő elit szórakozóhely azonban sértetlen maradt. Reggel a tulajdonos bezúzva találta a kávézó kirakatüvegét. A kivonult rendőrök a helyiségben egy kibiztosított F-1 márkájú kézigránátot találtak. Az eszközt az utcáról dobták be, de szerencsére csütörtököt mondott.

A robbanásveszély azonban fennállt. Ezért azonnal evakuálni kellett a szórakozóhely feletti lakásokban élőket. A tűzszerészek úgy döntöttek, helyben semmisítik meg, mert a gyújtószerkezet a legkisebb bolygatástól is működésbe léphetett. Az ugyanis csak később derült ki, hogy a kézigránát hatástalanítva volt, így semmilyen veszélyt nem jelentett.

Az első támadást az elkövető a jelek szerint figyelmeztetésnek szánta. Egy hónappal később ugyanis már éles harci eszközzel jelent meg a kávézó előtt. Hajnali négykor erős detonáció rázta meg a környéket. A szórakozóhely azonban ezúttal is sértetlen maradt. A tulajdonos ütésálló réteggel vonta be a helyreállított kirakatüveget, így a kézigránát lepattant róla és a kövezeten robbant fel kevés anyagi kárt okozva.

Az esetet követő sajtótájékoztatóján Pavlo Kononenko, a megye akkori főrendőre elmondta, a legjobb nyomozókból állítottak össze szakcsoportot a merénylő kézre kerítésére. Az indítékot kutatva kiderítették, a tulajdonos férje lehetett a célpont, akinek Mercedesét a múlt nyáron gyújtotta fel valaki.

A negyedik támadás egy ungvári ügyvéd ellen irányult. A férfi reggel gépkocsival akart munkába indulni, de meglepetésére leengedve találta a vezető oldalán lévő ablakot. Az ülésen egy kibiztosított F-1 márkájú gránát hevert. A tűzszerészek eltávolították a szerkezetet, mely szerencsére nem lépett működésbe.

Lesznek-e újabb hasonló próbálkozások, nem tudhatjuk. Az bizonyos, hogy a megyei rendőrség munkáját irányító új csapatnak az alvilági elemek alaposan feladták a leckét.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó