2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Határ-sáv
Rejtekhely a benzintartályban

A Nagyszőlősi Vámhivatal munkatársai a nevetleni határátkelőn fülelték le azt az ukrán állampolgárt, aki tekintélyes mennyiségű cigarettát akart Romániába csempészni.

A huszonhat éves férfi hajnalban hajtott be személygépkocsijával a vámterületre és azt mondta, nincs nála semmi tiltott dolog. A vámosok azonban felfedezték, hogy a csomagtérnek dupla feneke van. A két réteg közötti üreg dugig volt cigarettával. Ezt követően darabokra szedték az autót, melynek üzemanyag-tartályában is dohányárura bukkantak. Mint arról Krisztina Heraszimjuk szóvivő beszámolt, 500 doboz cigaretta került elő a rejtekhelyekről. A hatóság a 4000 hrivnya értékű csempészárut és a személygépkocsit elkobozta, a férfi ellen büntető eljárás indult.

Hamis iratok, csempészett cigaretta

Az utóbbi napokban több csempészési kísérletet sikerült meghiúsítaniuk az Ungvári Vámhivatal munkatársainak, tájékoztatta lapunkat Viktorija Szengetovszka.

A vámhivatal sajtósa egy csehül járt szlovák állampolgár esetéről számolt be. Az ötvenhét éves külföldi Skoda Oktavia személyautóval érkezett az Alsónémeti–Ungvár határátkelőre. A vámtisztnek feltűnt, hogy a gépjármű vezetésére feljogosító meghatalmazásról hiányzik a közjegyzői aláírás. A további szakértői vizsgálat kiderítette, a szlovák férfi hamis és valótlan adatokat tartalmazó iratot mutatott fel. Például az állt benne, hogy az illető születési dátuma 257.07.19., az iratot pedig 2010. október 17-én állították ki. A külföldi kénytelen volt megválni a közel kétszázezer hrivnya értékű autótól.

Ugyanígy járt az a harminchárom éves ukrán állampolgár is, akit cigarettacsempészésen értek tetten az ungvári határátkelőn. A férfi az éjszakai órákban jelentkezett vámvizsgálatra. A kiléptetési oldalon a zöldsávot választotta, jelezve, nincs elvámolnivalója. A vámosok azonban a gumiabroncsokban és a pótkerékben tizenöt karton Marlboro cigarettát találtak. Az 1200 hrivnya értékű csempészett dohányterméket és a 190 000 hrivnyát érő BMW-t a törvényi előírásnak megfelelően elkobozták.

Az Ungvári Vámhivatal munkatársai fülelték le azt a két olasz állampolgárt is, akik közel tizenhétezer eurót kíséreltek meg törvénytelenül kivinni az országból. A házaspár Szlovákia felé akarta elhagyni az országot. A vámvizsgálatkor azt mondták, 2140 euró készpénzük van, egy centtel sem több. A kabátzsebekből azonban sorra kerültek elő a bankjegyek. Az olaszok állítása szerint megfeledkeztek a közel 17 000 euróról, amitől a vámhatóság félrevezetése miatt kénytelenek voltak megválni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó