2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Hír-tár
Picur Zoltán fotókiállítása

Tavasz–2010 címmel Picur Zoltán festő- és fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás Ungváron a Cirill és Metód téri Art Pannorama szalonban. A sajátságos szemléletű "lesipuskás" munkáiban ezúttal egyáltalán nem meglepő módon a húsvét, s azon belül a hímes tojás téma koncentrál. Ősidők óta bizonyított tény, vallja a bemutatott felvételek kitalálója és készítője, hogy a tojás az élet, sőt az egész világegyetem keletkezésének a szimbóluma, amely a madarak és más szárnyasok által állandóan a magasba tör. A tárlat tizennegyedikéig tekinthető meg.

Húsvétköszöntő Szolyván

Reöthy János, Szolyva polgármestere a közelgő ünnep alkalmából ajándékcsomagokat adott át a város magányosan, illetve fogyatékkal élő lakosainak. A meghitt hangulatú rendezvényen több jól menő helyi vállalkozás – a Kontakt–5, a Rovax, a Trojanda Zakarpattya Kft. – képviselői is jelen voltak, és az értékes ajándékokon kívül pénzösszegekkel segítették a nehéz helyzetben élőket.

Újjáéled a szabad gazdasági övezet?

Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatás elnöke ellátogatott az Ungvárhoz közeli Jabil Kft.-be. A Kárpátalja Szabad Gazdasági Övezet létezésének idejében alakult közös vállalat ma egyre nagyobb nehézségekkel küzd. Az egyik legfrissebb kormányrendelet alapján azonban ismét lehetőség nyílt az övezet újjáélesztésére, ami fellendülést hozhat a mobiltelefon-alkatrészeket gyártó és más cégek számára is. Az újra kínálkozó lehetőségről a megye és a kárpátaljai nagyvállalatok vezetői havonta értekeznek, tette közzé a közigazgatás sajtószolgálata.

Influenza áldozatokkal

A 2009. október 29-e és folyó év március 28-a közötti időszakban országszerte 6 millió 355 ezer pácienst vettek nyilvántartásba heveny légúti megbetegedéssel, 1127 ember lelte halálát az influenza szövődményei következtében. A legtöbb végzetes kimenetelű esetet Lemberg, Ivano-Frankivszk, Voliny, Rivne megyében regisztrálták. Kárpátalján 13 áldozata van a vírusoknak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség

Cserbenhagyó gázoló után nyomoznak az ungvári rendőrök. A szemtanúk állítása szerint fehér színű volt az a személygépkocsi, mely csütörtökön déltájban a Vámház utca egyik kereszteződésében elütött egy nyolcvanöt éves nőt, és segítségnyújtás nélkül tovább hajtott. A rendőrség szemtanúk jelentkezését várja a 102-es ügyeleti és a 050-632-09-24 mobilszámon.

Napirenden a régi harcmodor

Míg korábban a régiósok vették blokád alá a parlament üléstermét, most a BJUT újította fel ezt a harcmodort.

A Podrobnosztyi információja szerint tegnap reggel Julija Timosenko hívei elfoglalták az elnöki pulpitust, megakadályozva ezzel az ülés megkezdését. Szerhij Szoboljev BJUT-os képviselő indoklásként elmondta, így kívánják megakadályozni, hogy a törvényhozás napirendre tűzze a bizottságok összetételéről szóló tervezetet.

Nem lesz áremelés

A kormány azt ígéri, nem emeli a földgáz fogyasztói árát – áll az Ukrajinszki Noviniban.

Jelenleg is folynak a földgáz vételárának csökkentését célzó tárgyalások, s különben is a lakosság Ukrajnában kinyert energiahordozót használ, így semmi nem indokolja a drágítást – magyarázta a helyzetet Andrij Kljujev, a miniszterelnök első helyettese.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó