2010. április 3., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 50. (913.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Az Independent is orosz kézbe került

Az angol futball és ingatlanpiac után a médiában is megjelent az orosz tőke. Az ingyenes délutáni lap, az Evening Standard után a The Independentet vásárolta meg a Lebegyev család – tudósít a Népszabadság.

Májustól, azaz a parlamenti választások után valósággá válik a régóta rebesgetett hír, hogy – az egykor a szovjet nagykövetségen KGB-ügynökként dolgozó – Alekszandr Lebegyev, valamint fia, Jevgenyij Lebegyev a londoni Evening Standard után országos napilappal bővítik brit sajtóportfóliójukat. A dúsgazdag oroszoknak nem kellett mélyre nyúlniuk a zsebükbe, hogy kifizessék a The Independent és annak vasárnapi testvére, a The Independenton Sunday jelképes, mindössze egyfontos vételárát. Sőt a közel negyedszázados múltra visszatekintő lap korábbi tulajdonosa, a sajtóvállalkozásba 1998 óta több millió fontot fektető Tony O. Reilly és családja még egy jelentős, 9,25 millió fontos "hozománnyal" is vonzóbbá kívánta tenni a kivásárlást.

Az Independent News & Media csoport azzal is elősegítette az üzletet, hogy magára vállalta a nyomdai munkálatokat végző Trinity Mirror-csoportnak járó kártérítést, amennyiben Lebegyevék felmondanák a 2015-ig érvényes szerződést. Minden esetleges nyereség az új tulajdonos bankszámlájára folyna majd be, bár hosszabb távon egy nonprofit médiaszervezetet hoznának létre. A feltételes mód azért indokolt, mert a 183 ezres példányszámú napilap és hétvégi változata együttesen 12 millió fontos veszteséggel zárta az elmúlt évet. Mindez természetesen eltörpül a Rupert Murdoch amerikai–ausztrál sajtócézár érdekeltségébe tartozó The Times és a The Sunday Times 87,7 millió fontos deficitjéhez képest.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó